Žovkva posle razgovora u Danskoj: „Nije sve pesimistično“

Žovkva posle razgovora u Danskoj: „Nije sve pesimistično“

Posle sastanaka u Danskoj, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine izjavio je da „nije sve tako pesimistično” sa perspektivom pozitivnog zaključka Evropske komisije o aplikaciji Ukrajine za članstvo u EU.

O tome je, prema Evropskoj istini, napisao na svojoj Fejsbuk stranici Igor Žovkva, opisujući sastanak sa danskim premijerom Matom Frederiksenom.

On je rekao da je zahvalio Danskoj na vojnoj pomoći, uključujući protivbrodske rakete Harpun, i govorio o novom paketu sankcija Rusiji.

„Svakako, dotakli smo se statusa kandidata za članstvo u EU. U iščekivanju Zaključka Evropske komisije od petka, reći ću samo jedno – nije sve tako pesimistično, uključujući i Dansku“, rekao je Igor Žovkva.

Nezvanično se saznaje da je Danska jedna od zemalja koja pre zaključenja Evropske komisije o zahtevu Ukrajine za članstvo u EU i samita na kojem Ukrajina može da dobije status kandidata, okleva da je predloži.

Ministar spoljnih poslova Epe Kofod nedavno je rekao da Danska podržava evropske aspiracije Ukrajine, ali će odluka o davanju statusa kandidata biti doneta nakon zaključka Evropske komisije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Dansku da podrži davanje statusa kandidata za članstvo u EU, jer je to jedan od ključnih faktora u ujedinjenju ukrajinskog naroda.