Zelenski: Potreba Ukrajine za savremenim protivraketnim oružjem sada najveća u Evropi

Zelenski: Potreba Ukrajine za savremenim protivraketnim oružjem sada najveća u Evropi

U kontekstu invazije Rusije u punom obimu, potreba Ukrajine za modernim protivraketnim sistemima je sada najveća u Evropi, a kašnjenja u obezbeđivanju ovog oružja ne mogu se opravdati, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je naglasio da Ukrajina trenutno nema dovoljan broj savremenog protivraketnog naoružanja.

„Našoj zemlji u Evropi trenutno je takvo oružje najpotrebnije. Odlaganje sa njegovom nabavkom se ne može opravdati. To ću stalno isticati u razgovoru sa našim partnerima“, rekao je on.

Zelenski je takođe naglasio da su ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uspele da „preseku krila“ ruskim projektilima 14. juna. „Neke od raketa koje su okupatori ispalili na naše gradove su oborene. A to su spaseni životi. Ovo je sačuvana infrastruktura. Ali uspeli smo da oborimo samo deo njih. Nažalost, ima žrtava, ima razaranja. Danas su pogođene Lavovska i Ternopoljska oblast. I stalno govorimo našim partnerima da je Ukrajini potrebno savremeno protivraketno oružje“, rekao je Zelenski.

Pored toga, Zelenski je rekao da je Ukrajina dala prve zahteve za protivraketne sisteme mnogo pre invazije u punom obimu, a ove nedelje će biti mnogo različitih važnih razgovora, i to ne samo sa evropskim političarima koji su u stanju da Ukrajini obezbede moderne protivraketne sisteme. -raketni sistemi.

„Iako Rusija svakim danom ima sve manje modernih projektila, potreba Ukrajine za takvim sistemima ostaje. Jer Rusija i dalje ima dovoljno sovjetskih tipova projektila, koji su još opasniji. Oni su višestruko manje precizni, pa stoga ugrožavaju civilne objekte. i obične stambene zgrade mnogo više“, rekao je Zelenski.