Treća razmena tela ruskih i ukrajinskih vojnika

Treća razmena tela ruskih i ukrajinskih vojnika

U okviru razmene, ukrajinska vlada vraća tela 56 ruskih vojnika u Rusiju, kaže za CNN Oleh Kotenko, ukrajinski komesar za osobe nestale u posebnim okolnostima.

Tela još 64 ukrajinska vojnika koji su poginuli braneći čeličanu Azovstal u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, vraćena su na teritoriju pod kontrolom vlade, saopštilo je u utorak ukrajinsko Ministarstvo za privremeno okupirane teritorije.

Ukrajina i Rusija su se obavezale na razmenu tela u okviru sporazuma kojim je okončana ta opsada prema ukrajinskom Ministarstvu za privremeno okupirane teritorije. Ovo je treća razmjena tijela koja je obavljena, rekao je Kotenko. On je dodao da su slične razmene planirane u budućnosti i da će termini sledeće razmene zavisiti od identifikacije tela i na ruskoj i na ukrajinskoj strani.

Olena Tolkačova, načelnik Patronažne službe puka Azov, rekla je za CNN da je radila u mrtvačnici kako bi pomogla u identifikaciji vojnika i civila iz Mariupolja, uključujući 64 vojnika iz čeličane Azovstal koji su vraćeni u domovinu. Ona kaže za Si-En-En da Rusi skupljaju ukrajinska tela i stavljaju ih u svoj frižider, a zatim tela ponovo utovaruju u frižider mrtvačnice.

Ona je rekla da oni koji rade u mrtvačnici često prepoznaju tela po tetovažama ili ličnim stvarima jer su vojnici iz svog puka. Tolkačova je rekla da je dobijanje DNK za potvrdu tela kod rođaka komplikovan proces koji traje do tri meseca.

CNN nije odmah dobio odgovor na zahtev ruskog Ministarstva odbrane za komentar.