Stefančuk će se obratiti austrijskom parlamentu

Stefančuk će se obratiti austrijskom parlamentu

U utorak će predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk boraviti u poseti Austriji, gde će održati govor u Nacionalnom savetu, preneo je Ukrinform pozivajući se na Austrijsku novinsku agenciju (APA).

„Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk obratiće se Nacionalnom savetu u utorak“, navodi se u saopštenju.

Ranije je austrijska liberalna partija Neos pokrenula inicijativu da pozove predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da se obrati donjem domu austrijskog parlamenta putem video-linka, što nije naišlo na podršku desničarske i proruske Austrijske slobodarske partije (FPO). dok su socijaldemokrate zauzele stav čekanja. Istovremeno, FPO je kasnije pokušao da blokira i Stefančukovo obraćanje Narodnom savetu.

Kako prenosi APA, Stefančuk će se tokom boravka u Beču sastati i sa predsednikom Aleksandrom Van der Belenom i saveznim kancelarom Karlom Nehamerom.

Očekuje se da će glavna tema sastanaka biti davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

Kako je preneo Ukrinform, savezni kancelar Austrije Karl Nehamer ranije je predložio da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU, pod uslovom da se istovremeno dodeli i drugim kandidatima – zemljama Zapadnog Balkana i Moldaviji.

Ranije je austrijski premijer rekao da ne smatra verovatnim brzo članstvo Ukrajine u EU, pozivajući na „evropski pripremni prostor“ kao međufazu između saradnje i punog pristupanja EU za zemlje poput Ukrajine i Moldavije.