F1: Pripreme za Veliku nagradu Azerbejdžana 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Azerbejdžana 2022

U nedelju, 12. juna, će se u na uličnoj stazi u Baku voziti Velika nagrada Azerbejdžana u sezoni 2022. Jučerašnji trening je poslužio timovima za prvu rundu podešavanja automobila.

Pista u Azerbejdžanu je verovatno najzahtevnija za timove u kalendaru, obzirom da moraju precizno da balansiraju maksimalnu brzinu kojom će se vozači kretati na dugim pravcima, sa okretnošću u brojnim krivinama za koje je potrebno puno vozačke veštine.

Mik Šumaher iz tima HAAS je tokom prvog treninga imao peh sa vozilom, iz koga je počela da lije tečnosti već tokom prvih krugova.

Tim je tražio najpre da se plako vrati u garažu, međutim nakon zaustavljanja je plan promenjen u brzo gašanje motora formule, kako ne bi došlo do još veće štete.

Nikolas Latifi je ubrzo nakon ovoga imao sličan razvoj situacije. Njegova formula je naprasno izgubila snagu, a po zaustavljanju se iz zadnjeg dela automobila mogao primetiti dim.

Za to vreme, Lans Strol je testirao svoje sećanje konfiguracije staze, i čini se da su pojedini zaštitni elementi pomereni u ovoj postavci, možda ih je loše memorisao. Šta god da je razlog, ipak je uspeo da izbegne štetu na zadnjoj osovini i drugim povezanim delovima, poput menjača i motora, nakon što se upečatljivo naslonio na jedan od graničnih elemenata staze.

Na istom mestu je nešto kasnije Ferarijev Šarl Lekler uspeo da ostane u granicama i u centrimetrima izmeri odstojanje do barijere.

Sainz i Lekler su se žalili na žustro poskakivanje, koje je posebno dolazilo do izražaja na jako dugom ciljnom pravavcu. Oba vozača su osetila pun zamah aerodinamičkih sila koje su tresle i poskakivale auto do granica izdržljivosti.

I Gazli je imao ekskurziju u krivini 15, nakon što je promašio idealnu tačku u kojoj je trebalo da počne da koči, produživši u zaustavnu oblast da bi izbegao veće probleme.

Za to vreme Ferštapen je komentarisao da mu se čini da je vetar prilično pomahnitao, nešto pre nego što se u krivini gde su Strol i Lekler imali bliske susrete sa barijerom i sam okrenuo i zaustavio, bez posledica po njega i auto.

Perez je odvezao najbrži krug tokom prvog treninga, 1:45.476s, praćen Leklerom i Ferštapenom. Sledili su Sainz, Alonso, Hamilton, Cunoda, Rasel, Gazli i Okon u prvih 10.

Na početku drugog treninga, Albon je desnom stranom auta obrisao zaštitnu prepreku dve krivine pre ciljnog pravca. Izbegao je veći incident i imao štetu samo na prednjem desnom točku.

Okon se slično proveo, kada je zadnjim levim točkom očešao zid prilikom izlaska iz jedne od krivina. Perez i Noris su boljom kontrolom uspeli da samo produže u prostore za izbegavanje opasnosti.

Fetel je za to vreme morao da se bavi blokiranjem točkova pred prvom krivinom staze, nakon čega je i sam produžio u zaustavni prostor. Hamilton je izgleda posebno imao problema sa poskakivanjem formule.

Okon i Sainz su se udružili kako bi od formula napravili verovatno najsofisticiraniji i ne baš najelegantniji čistač smeća u istoriji autosporta i gradske higijene. Nakon što je svojim prolaskom Okon podigao smeće sa staze, Sainz ga je dočekao i prednjim ogibljenjem vešto pokupio, kako bi dobrineli čistoći staze.

Lekler je ispitujući granice i mogućnosti podešavanja izazvao snažno blokiranje zbog čega je morao da produži u zaustavnu oblast.

Uprkos tome, on je bio najbrži tokom drugog treninga sa vremenom 1:43.224s, na stazi dugoj oko 6km. Perez je bio drugi, ispred Ferštapena. Alons je bio još bolji nego na prvom treningu, završavajući na četvrtoj poziciji, praćen Sainzom, Gazlijem, Raselom, Cunodom, Okonom i Norisom, za prvih 10 pozicija.

Raspored preostalih događaja tokom vikenda u Azerbejdžanu je sledeći:

Subota 11.06.2022:

  • Trening 3: 13:00 – 14:00 CEST,
  • Kvalifikacije: 16:00 – 17:00 CEST.

Nedelja 12.06.2022:

  • Trka: 13:00 CEST.

Pridružite nam se u nedelju i pratite komentare trke uživo na Okvir portalu!