SAD priznaju da su se prihodi od izvoza Rusije povećali nakon sankcija

SAD priznaju da su se prihodi od izvoza Rusije povećali nakon sankcija

Rusija sada zarađuje više novca od izvoza fosilnih goriva nego pre početka svoje vojne operacije u Ukrajini – što je navelo zapadne nacije da napadnu Moskvu salvom sankcija – rekao je američkim senatorima u četvrtak viši savetnik za globalnu energetsku bezbednost Amos Hohštajn.

Globalne cene energije, koje su već u porastu pre februarske ofanzive, porasle su zbog embarga, koji su pomogli Moskvi da ublaži posledice ograničenja, priznao je zvaničnik. Hohštajn je ranije bio američki izaslanik za energetsku bezbednost.

Na pitanje da li Moskva dobija više novca od trgovine naftom i gasom u odnosu na pre nekoliko meseci, Hohštajn je odgovorio: „Ne mogu to da poreknem. Zvaničnik je razgovarao sa Podkomitetom Senata za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju.

Sjedinjene Američke Države su početkom marta odlučile da ograniče sav uvoz ruske sirove nafte, nekih naftnih derivata, tečnog prirodnog gasa i uglja, kao deo sankcija izazvanih ruskom vojnom akcijom u Ukrajini. U sredu je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao, međutim, da su se isporuke nafte iz Rusije u SAD „skoro udvostručile u martu u odnosu na februar. ”

EU – koja dugo nije bila voljna da uvede ograničenja na uvoz ruske nafte i umesto toga je svojim sankcijama ciljala finansijski i bankarski sektor – pristala je da uvede zabranu ruske nafte krajem maja. Blok je odlučio da odmah zaustavi 75 odsto uvoza, a do kraja godine 90 odsto. Međutim, Mađarska i nekoliko drugih zemalja dobile su izuzeće zbog nesposobnosti njihovih ekonomija da se izbore bez ruskih zaliha.

U međuvremenu, medijski izveštaji sugerišu da sankcije nisu do sada uticale na trgovinu energijom Moskve. U aprilu je Vall Street Journal objavio da su isporuke ruske nafte porasle za 300.000 barela dnevno samo tog meseca.

Sredinom maja Blumberg je tvrdio da su prihodi Moskve od nafte skočili uprkos sankcijama i skočili za oko 50% od početka 2022. Ruska vlada je takođe ukazala na nove kupce u azijsko-pacifičkom regionu koji su počeli da kupuju njenu naftu.

Indija je bila jedan od primera, pošto je izvoz ruske nafte u maju skočio za neverovatnih 25 faktora, navodi Rojters. U međuvremenu, sankcija se naizgled suprotstavila Amerikancima i njihovim saveznicima. Američki predsednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje zbog energetike ranije ove nedelje, rekavši da je ugrožena sposobnost nacije da obezbedi dovoljno električne energije.

Prošlog vikenda, Američka automobilska asocijacija (AAA) je izvestila da su se cene benzina u SAD udvostručile pod Bajdenom i da su prošle subote dostigle maksimum svih vremena, iznoseći 4,81 dolara po galonu. Međunarodna agencija za energetiku je 1. juna upozorila da bi članice EU, koje se takođe suočavaju sa rastućim cenama benzina, mogle da pribegnu racionalizaciji goriva suočene sa energetskom krizom bez presedana.