Lavrov o izvozu žitarica sa Čavušogluom: Kijev mora da deminira luke

Lavrov o izvozu žitarica sa Čavušogluom: Kijev mora da deminira luke

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u Ankari sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Lavrov je izjavio da se nada da se problemi u vezi sa izvozom žitarica iz luka u Ukrajini mogu rešiti, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Rekao je da borbe u Ukrajini teku po planu i da mirovni pregovori treba da se nastave pre nego što bude bilo kakve šanse za razgovore između predsednika Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

„Što se tiče sastanka gospodina Zelenskog i predsednika Rusije, više puta smo objašnjavali – Zelenski želi sastanak radi sastanka, na njega se ne može osloniti. On je više puta izjavio: ‘Razgovaraću, obnovićemo pregovore samo ako Rusi povuku svoje kontingente na liniju od 24. februara’. To je apsolutno neozbiljan pristup koji je, štaviše, apsolutno u suprotnosti sa inicijativama koje je sama ukrajinska delegacija iznela 29. marta ovde u Istanbulu“, rekao je Lavrov.

Čavušoglu je istakao da je sastanak bio plodonosan, uključujući i volju za povratak pregovorima i mogući prekid vatre.

Čavušoglu je ocenio da je plan UN da otvore koridor za izvoz žitarica iz Ukrajine razuman i da zahteva više razgovora svih strana da bi se osiguralo da brodovi budu bezbedni.