Poljska potpisuje vojni ugovor sa Ukrajinom

Poljska potpisuje vojni ugovor sa Ukrajinom

Varšava će potpisati svoj najveći vojni ugovor sa Ukrajinom u poslednjih 30 godina.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je u utorak da će ta zemlja u Ukrajinu izvoziti oružje u vrednosti od skoro 630 miliona dolara. Vojni ugovor je nazvan najvećim koji je Varšava potpisala u poslednjih 30 godina.

„Drago nam je što imamo priliku da danas prodajemo svoje oružje u inostranstvu“, rekao je Moravjecki tokom posete poljskoj fabrici oružja Stalova Vola u utorak, dodajući da će to biti „probano“ oružje koje „ne samo da će proći vatreno krštenje ”, ali će takođe biti „veoma važno oružje na bojnom polju, najverovatnije u istočnoj Ukrajini”.

Premijer je naveo i da će deo finansiranja ovog naoružanja pokriti Evropska unija, dodajući da će Poljska tim novcem obogatiti svoj proizvodni potencijal.

Njegov potpredsednik vlade Jacek Sasin je potvrdio dogovor i izjavio da će ukupna suma ovih isporuka biti negde oko 628 miliona dolara.

Poljska je krajem maja takođe donirala 18 samohodnih topova „Krab“ kijevskim snagama, a poljske vojne snage su obezbedile obuku za oko 100 ukrajinskih artiljeraca da njima upravljaju, navodi Poljski radio, koji je naveo da ukrajinske snage sada imaju najmanje 24 zapadna samohodne haubice.

Varšava tvrdi da je jedan od najvećih donatora vojnog hardvera za Ukrajinu, na drugom mestu posle Sjedinjenih Država. Poljska je do sada Kijevu obezbedila tenkove T-72, ​​samohodne haubice Gozdžik, rakete vazduh-vazduh, dronove i raketne bacače Grad.

U međuvremenu, Moskva je upozorila da su sve zapadne zalihe oružja u Ukrajini „legitimne mete“ i da često izvodi vazdušne i raketne napade na njih.