Turska optužuje članice NATO-a da podržavaju terorizam

Turska optužuje članice NATO-a da podržavaju terorizam

Redžep Tajip Erdogan tvrdi da su Nemačka i Francuska među državama koje podržavaju teroriste.

Finska i Švedska nisu jedine zemlje u Evropi koje podržavaju teroriste, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom obraćanja parlamentu u sredu.

Turski lider optužio je Francusku, Nemačku i Holandiju da pomažu organizacijama koje Ankara smatra terorističkim, kao što su Kurdistanska radnička partija (PKK) i FETO, koja se sumnjiči za pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Komentarišući mogućnost ulaska Finske i Švedske u NATO, Erdogan je naveo da je taj blok „bezbednosna organizacija, a ne podrška terorističkim organizacijama“, dodajući da ima i drugih članica NATO-a koje su krive za pomaganje ekstremistima.

„Oni štite ove terorističke organizacije zajedno sa policijom Švedske, Finske, Nemačke, Francuske i Holandije“, rekao je Erdogan, očigledno misleći na nedavne demonstracije PKK „Dugi marš“ koje se održavaju u tim zemljama.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova juče je zvanično pozvalo ambasadore Nemačke i Francuske da im uruče protestnu notu zbog toga što su dozvolili nesmetanu aktivnost PKK u njihovim zemljama.

„Kako Turska može da odobri kandidature Švedske i Finske za NATO, s obzirom na to da terorističke organizacije slobodno lutaju i tamo održavaju skupove? upitao je Erdogan, dodajući da Ankara još uvek nije dobila nikakve naznake niti bilo kakvu pismenu garanciju od dve nordijske zemlje da će ispuniti bilo koji od zahteva Turske.

On je takođe optužio dve zemlje da pokušavaju da manipulišu javnom percepcijom grupe PKK tako što će promeniti pravopis te organizacije i promeniti je u PID/IPG. Erdogan je insistirao da se ove zemlje samo zavaravaju.

I Finska i Švedska su odlučile da raskinu sa svojom istorijom neutralnosti 15. maja, navodeći rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu kao motivaciju da se pridruže NATO-u. Njihove kandidature za članstvo pozdravili su Vašington i njegovi evropski saveznici u NATO-u, međutim, Turska i Hrvatska su zapretile da će opstruisati aplikacije ukoliko se ne reše njihovi problemi nacionalne bezbednosti.

Ankara je zahtevala da i Švedska i Finska odmah prestanu da podržavaju ono što opisuje kao antitursku terorističku organizaciju i izruče svoje članove kako bi se suočili sa suđenjem. Zahteva i ukidanje sankcija koje su joj uvele dve nordijske zemlje.

Predsednik Erdogan je insistirao da ukoliko se ovi uslovi ne ispune, nema šanse da Ankara da zeleno svetlo za dve zemlje da se pridruže vojnom savezu predvođenom SAD. U nedelju je čak izjavio da sve dok je predsednik Turske, nikada neće dozvoliti da se nacija koja podržava terorizam pridruži NATO-u.