Ruske trupe otvorile vatru na 46 naselja, ubile tri civila

Ruske trupe otvorile vatru na 46 naselja, ubile tri civila

Ruske trupe su tokom proteklog dana otvorile vatru na 46 naselja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, pri čemu su najmanje tri civila poginula, a sedam je povređeno, objavila je Operativna grupa združenih snaga na Fejsbuku, javlja dopisnik Ukrinforma.

Na celoj kontaktnoj liniji ruske snage koriste borbenu avijaciju, višecevne raketne sisteme, topovsku artiljeriju, tenkove, minobacače, lansiraju vazdušne i raketne udare na objekte civilne infrastrukture i stambena naselja.

„Ruski okupatori otvorili su vatru na 46 naselja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, oštetivši ili uništivši 39 civilnih objekata, uključujući 33 stambene kuće, srednju školu, vrtić, fabriku armirano-betonskih konstrukcija, radionicu i prodavnicu termoelektrane. Kao rezultat toga, najmanje tri civila su poginula, a sedam je ranjeno“, navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je tokom proteklog dana odbila osam ruskih napada u zoni Operacije združenih snaga (JFO). Borbe se i dalje vode na još dve lokacije.

Ukrajinska vojska je 30. maja 2022. uništila jedan ruski tenk, četiri artiljerijska sistema, pet borbenih oklopnih vozila i dva motorna vozila u zoni JFO. Pored toga, ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su rusku krstareću raketu Kh-59MK.