Zelenski: Nema kompromisa na račun suvereniteta Ukrajine

Zelenski: Nema kompromisa na račun suvereniteta Ukrajine

Sankcije protiv Rusije moraju biti toliko efikasne da nateraju rusku stranu da počne da traži mir, i ne može biti kompromisa na račun teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Relevantnu izjavu dao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju Evropskom savetu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Zelenski je napomenuo da je danas 96. dan punog rata Rusije protiv Ukrajine, „protiv svih nas i protiv svih vas; protiv evropskog jedinstva”.

„Rusija želi da na takvim sastancima vidi ne ujedinjeni Evropski savet kakav sada vidimo, ne ujedinjenu Evropsku uniju, već 27 odvojenih država, 27 fragmenata koji se ne mogu spojiti. To je njihova želja“, rekao je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, ova politika agresora je dosledna i u njoj nema odlaganja.

„Za razliku od Evrope, Rusija nema potrebe da održava takve samite i nedeljama traži kompromise. Inače, želim da vam se zahvalim što ste govorili o ovim kompromisima, što ste nastojali da nađete pomoć i podršku Ukrajini. Dakle, oni nisu spremni na kompromise, birajući šta da rade da bi postigli svoje ciljeve“, rekao je Zelenski.