Novi ambasador SAD u Ukrajini stiže u Kijev

Novi ambasador SAD u Ukrajini stiže u Kijev

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink doputovala je u grad Kijev da započne svoju misiju kao šef ambasade SAD u Ukrajini, objavila je ambasada SAD u Ukrajini, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Ambasadorku Brink je predsednik Bajden predložio za ambasadora SAD u Ukrajini 25. aprila 2022. godine, što je jednoglasno potvrdio Senat SAD 18. maja 2022. i stigao je u Kijev 29. maja 2022.“, navodi se u izveštaju.

Ranije je ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova saopštila da je ambasada Ukrajine u Vašingtonu izdala ukrajinsku vizu Bridžit Brink za šefa diplomatske misije SAD u Kijevu.

„Ukrajina je uvek imala najbolje rukovodioce američke diplomatske misije koji su bili ne samo visokoprofesionalne diplomate, već i divni ljudi i primeri javne službe. I ovaj put nije izuzetak!“ napomenula je Markarova.

Podsećamo da je Bridžit Brink obavljala dužnost ambasadora SAD u Slovačkoj od 15. avgusta 2019. godine do potvrde za ambasadora u Ukrajini. Kako je počela invazija Rusije na Ukrajinu u punom obimu, Brink je posetio slovačko-ukrajinsku granicu kako bi nadgledao prijem ukrajinskih izbeglica i pružanje humanitarne pomoći Ukrajini.