Češki mediji optuženi ih da šire lažne vesti

Češki mediji optuženi ih da šire lažne vesti

Češki onlajn magazin na engleskom jeziku Praško jutro objavio je na društvenim mrežama fotografije na kojima neke praške prodavnice navodno zabranjuju Ukrajincima ulazak. Međutim, provera koju su obavili drugi mediji pokazala je da je reč o lažnoj, prenosi „Evropska istina“.

„Upravo smo dobili ove dve fotografije. Ukrajincima je zabranjeno da idu u nekoliko praških prodavnica“, objavio je časopis Praško jutro na društvenim mrežama.

Ova publikacija izazvala je negodovanje na društvenim mrežama. Međutim, istovremeno su ove fotografije počeli da koriste internet trolovi za antiukrajinsku propagandu.

U međuvremenu, neki komentatori su rekli da su fotografije lažne. Na primer, jedan novinar je tvrdio da živi pored jedne od ovih prodavnica i da nikada nije video takve znakove.

Neposredno nakon objavljivanja ovih fotografija, reporter Denik je otišao u jednu od ovih prodavnica, ali nije video takav natpis na izlogu. I prodavac je bio iznenađen ovom informacijom, rekavši da takve tablice nikada nisu imali.

„Ne radim sada ništa, obraćaju nam se kupci i poznanici i moram svima da objasnim da je ovo lažna fotografija. Nikada nismo imali takav natpis ovde“, rekla je kasnije vlasnica druge prodavnice.

Denik je pokušao da kontaktira Praško jutro. Odbili su da otkriju poreklo fotografija, ali su insistirali na njihovoj autentičnosti. Međutim, ubrzo su skandalozne fotografije nestale sa stranica publikacije.