Džonson je priznao krivicu, ali neće podneti ostavku

Džonson je priznao krivicu, ali neće podneti ostavku

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da ga je sramota i da je prihvatio odgovornost, ali je odbio da podnese ostavku nakon što je u sredu objavljen zvanični izveštaj u kojem se detaljno opisuje niz ilegalnih privatnih žurki u kancelariji britanskog lidera u Dauning Stritu, piše „Evropska istina“, navodi Reuters.

Opozicioni političari i neki članovi njegove partije više puta su pozivali Džonsona da podnese ostavku zbog skupova zbog alkohola koji krše COVID-19.

„Stidim se i naučio sam lekciju“, rekao je Džonson u parlamentu, rekavši da neće podneti ostavku.

Izveštaj visokog zvaničnika Sju Grej ne optužuje Džonsona, ali sadrži fotografije i detalje sa više desetina sastanaka.

Premijer je prisustvovao nekima, uključujući zabavu povodom proslave svog 56. rođendana 19. juna 2020. godine, zbog čega je kažnjen, ali, prema Grejovim rečima, nije znao za to unapred. Džonsonova supruga Keri i ministar finansija Riši Sunak takođe su kažnjeni zbog incidenta.

„Mnogi od ovih događaja nisu trebali biti dozvoljeni. Najviše rukovodstvo… trebalo bi da snosi odgovornost za to“, rekao je Grej.

Džonson, koji je naručio izveštaj, rekao je da je šokiran nekim zabavama, ali da je prisustvovanje događajima da se zahvali kolegama deo njegovog posla.

Grejovi privremeni nalazi su objavljeni u januaru, ali detalji su bili skriveni do kraja policijske istrage koja je prošle nedelje završena sa 126 novčanih kazni.

Anketa IouGova pokazala je da 59 odsto Britanaca veruje da bi Džonson trebalo da podnese ostavku nakon izveštaja, ali samo 7 odsto veruje da će podneti ostavku.

„Javnost ima pravo da očekuje najviše standarde ponašanja na takvim mestima i jasno je da je ono što se dogodilo bio neuspeh“, rekao je Grej.

Ona je navela brojne primere nepoštovanja i maltretiranja radnika obezbeđenja i čistača koji su nakon incidenta morali da operu sa zidova crno vino.

Džonson je prvobitno negirao da je prekršio pravila u Dauning stritu, a neki poslanici kažu da njegova pozicija propada ako se utvrdi da je lagao parlament.

Kao izvinjenje, rekao je da želi da „ispravi svoje svedočenje“ da nijedna pravila nisu prekršena. „Očigledno to nije bio slučaj za neke od tih sastanaka nakon što sam otišao“, rekao je Džonson parlamentu.