Pomoć EU Ukrajini od početka rata dostiže 4,5 milijardi evra

Pomoć EU Ukrajini od početka rata dostiže 4,5 milijardi evra

Od početka potpune ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je Ukrajini obezbedila ukupno 4,5 milijardi evra finansijske podrške, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Ihor Žovkva, javlja Ukrinform.

„Ukupan iznos pomoći koju je Evropska unija pružila od pokretanja otvorenog rata Rusije protiv Ukrajine je 4,5 milijardi evra“, rekao je on.

Žovkva je podsetio da je prošle nedelje Ukrajina dobila drugu tranšu makrofinansijske pomoći u iznosu od 600 miliona evra.

On je dodao da je dodatnih 500 miliona evra otišlo u Evropski fond za mir, koji trenutno iznosi dve milijarde evra. Zvaničnik je objasnio da Fond koristi novac koji zemlje članice EU mogu da iskoriste za snabdevanje Ukrajini dodatnim teškim naoružanjem.

Istovremeno, Žovkva je napomenuo da je EU prošle nedelje odlučila da uvede novu tranšu makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu do devet milijardi evra, ali to tek treba da odobre Savet EU i Evropski parlament.

„Ovo je iznos bez presedana koji je Evropska unija ikada dodelila Ukrajini i, verovatno, bilo kojoj trećoj zemlji“, rekao je Žovkva.

Ukrajini je navodno potrebno dodatnih 5 milijardi dolara mesečno za pokrivanje trenutnih potreba.

Svetska banka će obezbediti u proseku 200 miliona dolara mesečno za plate državnih službenika i nastavnika. U tu svrhu je uloženo ukupno 1,5 milijardi dolara.