SAD vojnim avionom iz Nemačke uvezle formule za bebe

SAD vojnim avionom iz Nemačke uvezle formule za bebe

Vojni avion stigao je u Indijanu sa preko 31.000 kg formule usred tekuće nestašice.

Američka vojska je prevezla avion C-17 sa 31.751 kg švajcarske formule za bebe Nestle u Indijanapolis iz vazdušne baze Ramštajn u Nemačkoj, rekao je novinarima u nedelju američki sekretar za poljoprivredu Tom Vilsak. Isporuka je deo Operacije Fli Formula, novog programa Bajdenove administracije koji ima za cilj da reši ogroman nedostatak formule za bebe koji trenutno zahvata SAD.

Obraćajući se novinarima na Međunarodnom aerodromu u Indijanapolisu, Vilsak je pohvalio ovaj čin, za koji je rekao da bi mogao „zbrinuti 9.000 beba i 18.000 mališana tokom jedne nedelje“. Očekuje se da će ukupno 1,5 miliona boca formule od 8 unci stići sledeće nedelje.

Američka administracija za hranu i lekove najavila je da će privremeno dozvoliti uvoz formule za bebe od stranih proizvođača u ponedeljak u pokušaju da ublaži nestašicu, koja je u februaru ubrzala nakon što su već postojeći problemi u lancu snabdevanja Covid-19 bili otežani bakterijskom kontaminacijom. u najvećem proizvođaču formula u zemlji, Abbott Labs.

Bajdenova administracija se takođe pozvala na Zakon o odbrambenoj proizvodnji u nastojanju da poveća dostupnost sastojaka potrebnih za proizvodnju formule.

Iako je Ministarstvo pravosuđa od tada postiglo probni dogovor sa Abbottom o rešavanju tih problema kontaminacije, čak i ako FDA odobri kompaniji da nastavi proizvodnju, očekuje se da će biti potrebno od osam do 10 nedelja da se reši nedostatak u zemlji.

Cene dragocene robe su takođe porasle, a cena je porasla za čak 18 odsto u prethodnoj godini, navodi CBS Nevs. Međutim, inflacija je generalno porasla na skoro rekordne nivoe u SAD, a većina prehrambenih artikala i roba poput benzina prodaje se po višim cenama nego prošle godine.