Finski ministar: Razgovori sa Turskom mogu da potraju

Finski ministar: Razgovori sa Turskom mogu da potraju

Finski ministar spoljnih poslova Peka Haavisto veruje da će problemi sa Turskom oko pristupanja NATO-u biti rešeni, ali ne obećava brz napredak u pregovorima, piše Ile.

„Pre nekoliko dana sam rekao da je to bar pitanje dana. Iz predostrožnosti, sada možemo reći da će to možda potrajati nekoliko nedelja“, rekao je Haavisto.

Haavisto je napomenuo da je krajnji rok za samit NATO-a u Madridu krajem juna. „Optimista sam da će problem biti rešen, ali može potrajati“, rekao je on.

Lista zahteva Turske uključuje izručenje ljudi koje Ankara klasifikuje kao teroriste i ublažavanje embarga na oružje.

Prema Haavistu, Finska bi, na primer, mogla da uveri Tursku da će pažljivije pratiti terorističke veze sa Radničkom partijom Kurdistana.

„Takve garancije se, naravno, mogu dati Turskoj. Pošto se PKK smatra terorističkom organizacijom u Evropi, ne smemo dozvoliti terorističke aktivnosti u Finskoj“, rekao je on.

Međutim, ministar je napomenuo da Finska ne može bez pravde da izruči Turskoj članove PKK ili ljude koji su verovatno povezani sa organizacijom.

„Političke odluke ne mogu uticati na funkcionisanje pravosuđa. Ovo je osnovni princip“, rekao je on.

Podsetimo, predsednik Turske Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obavestio je lidere Švedske i Finske o uslovima njihovog prijema u NATO.

Erdogan je potom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.