Mask stavio na pauzu kupovinu Tvitera zbog lažnih naloga

Mask stavio na pauzu kupovinu Tvitera zbog lažnih naloga

Ilon Musk je rekao da svoje preuzimanje Tvitera vrednog 44 milijarde dolara „privremeno stavlja na čekanje“, rekavši da želi više detalja o tome koliko je naloga društvene platforme lažno ili neželjeno.

Šokantna najava dovela je do pada akcija kompanije dok su investitori postavljali pitanje da li bi Musk mogao u potpunosti da odustane.

Teslin i SpaceKs mogul rekao je da mora da se uveri da lažni nalozi „zaista predstavljaju manje od 5%“ korisnika Tvitera, kako je kompanija procenila.

Musk je tvitovao o stavljanju velikog dogovora na čekanje rano u petak, podelivši nedavnu vest Rojtersa. Kasnije je dodao odgovor u kojem se navodi: „Još uvek posvećen akviziciji“.

Članak Rojtersa citira hartije od vrednosti koje je Tviter podneo ubrzo nakon što je kompanija postigla dogovor o prodaji Masku, navodeći da je od 229 miliona korisnika Tvitera koji su videli oglašavanje u prvom kvartalu 2022, manje od 5% lažnih naloga.

Tviter nije odgovorio na zahtev za komentar.
Pad akcija Tesle baca senku na Maskov ugovor na Tviteru

Milijarderova poslednja tvitstorma doprinela je previranju oko njegove kupovine uticajne, ali problematične platforme društvenih medija.

Akcije Tvitera pale su u petak za 9% na najniži nivo od kada je Musk prvi put otkrio da će početkom aprila postati najveći pojedinačni deoničar Tvitera.

Pad dolazi pošto su dionice tehnologije pretrpjele udarce na Volstritu usred šire rasprodaje. Akcije Tesle, koje čine najveći deo Muskovog bogatstva, izgubile su skoro 30 odsto vrednosti u poslednjih mesec dana zaključno sa zatvaranjem u četvrtak. Tesline akcije su u petak porasle za skoro 8%.

Musk se oslanja na svoj udeo u Tesli da bi pomogao u finansiranju svog dela Tviter ugovora od 21 milijardu dolara prodajom nekih akcija i pozajmljivanjem protiv drugih. (Takođe je doveo i druge investitore, uključujući osnivača Oraclea Larija Elisona, firmu rizičnog kapitala Andreessen Horovitz i katarski državni fond za finansiranje kupovine.)

Kombinacija šireg pada tržišta i Teslinog pada „prirodno bi oladila pojedinca poput Elona Maska“, rekao je Anđelo Zino, analitičar u CFRA Research.

Ali nije jasno da li bi Musk jednostavno odustao od sporazuma. Njegov ugovor sa Tvitter-om uključuje naknadu od milijardu dolara ako odustane, uz nekoliko izuzetaka.

Zino je rekao da bi Musk mogao da koristi pitanje o lažnim računima kao izgovor da snizi svoju ponudu od 54,20 dolara po akciji.

„On sebi daje više opcija i daje sebi više uticaja“, rekao je on. „Čini se kao da plaća više nego što treba da plati za ovaj posao.

Cifra od 5% koju je Musk označio potiče iz Tviterovog izveštaja o zaradi u prvom kvartalu, koji je objavio nekoliko dana nakon što je postigao dogovor o prodaji kompanije.

Musk je rekao da planira da se reši neželjene pošte i automatizovanih botova na Tviteru kao deo svoje vizije za unapređenje kompanije.

Pitanje lažnih Tvitter naloga ima veze sa načinom na koji kompanija prati broj „dnevnog aktivnog korišćenja ili korisnika koji se može unovčiti“ — u suštini, naloga na kojima prikazuje reklame kada ljudi ili organizacije pristupe Tviteru svakog dana.

Kompanija radi na tome da otkrije i suspenduje lažne naloge ili naloge za neželjenu poštu i da ih izostavi iz svojih kalkulacija aktivnih korisnika koji mogu da zarade. Ali Tviter je takođe u svom podnesku priznao da lažni ili neželjeni nalozi i dalje postoje na njegovoj platformi. Dodaje se da „naša procena lažnih ili neželjenih naloga možda neće tačno predstavljati stvarni broj takvih naloga, a stvarni broj lažnih ili neželjenih naloga mogao bi biti veći nego što smo procenili.

U svom izveštaju o zaradi, Tviter je naveo da je doneo 1,2 milijarde dolara prihoda, uključujući 1,11 milijardi dolara prihoda od reklama – što je naglo povećanje u odnosu na isti period 2021. Ali njegovi troškovi i rashodi su porasli još bržom stopom, na 1,33 milijarde dolara – što je rezultiralo operativni gubitak od 128 miliona dolara.

Tviter je 25. aprila objavio dogovor o prodaji Masku, rekavši da će preuzeti kompaniju u privatno vlasništvo plaćajući 54,20 dolara po akciji u gotovini nakon burnog udvaranja između milijardera i platforme društvenih medija.

Kompanija je saopštila da očekuje da će transakciju završiti negde 2022. godine.

U svom ažuriranju od petka, Musk nije pružio nikakve druge detalje o odlaganju posla, ostavljajući ga otvorenim za tumačenje o tome kako bi mogao odložiti ili odložiti ogromnu kupovinu.

Ozbiljnost stvari je takođe otvoreno pitanje, pošto Musk često koristi Tviter da prenosi spontane misli pored svojih konkretnih planova.

Pre nego što je tvitovao o kupovini Tvitera, na primer, Maskova prethodna poruka je zahtevala: „Zaustavite rat na slamčici!“

Ta navika ga je i ranije dovodila u nevolje. Komisija za hartije od vrednosti je 2018. godine kaznila Maska zbog tvita u kojem je tvrdio da je obezbedio sredstva za privatno preuzimanje Tesle — što se ispostavilo da nije bio slučaj, prema presudi sudije.

Ranije ove nedelje, Musk je rekao da će, kada završi dogovor, poništiti trajnu zabranu Tvitera bivšem predsedniku Donaldu Trampu. On je zabranu nazvao „moralno lošom odlukom, da budemo jasni i krajnje glupi“.

Nova pitanja o tome da li će Musk na kraju postati vlasnik Tvitera dodatno će pojačati preokret unutar kompanije. U četvrtak je izvršni direktor Parag Agraval najavio zamrzavanje zapošljavanja i smanjenje potrošnje. Takođe je rekao da dvojica najviših rukovodilaca odlaze, što je pojačalo zabrinutost nekih zaposlenih zbog šireg egzodusa uoči Muskovog preuzimanja.

„U ovom trenutku postoji značajna količina neizvesnosti i haosa koji se baca na Tviter“, rekao je Zino, analitičar CFRA.

„Morate se zapitati da li ste danas investitor“, nastavio je, „kakvu ćete vrstu Tvitera imati ako Elon Musk na kraju ode od ovoga?“