Rusija komentariše navode o nasilju nad decom u Ukrajini

Rusija komentariše navode o nasilju nad decom u Ukrajini

Izaslanik Moskve pri UN-u optužio je optužbe kao neosnovane, dok Kijev nije uspeo da potvrdi nijednu činjenicu iz te priče.

Navodi o raznim zločinima nad decom koje je navodno počinila ruska vojska u Ukrajini su „apsurdni“ i nisu potkrepljeni nikakvim činjenicama, rekao je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzia. Diplomata je to izneo tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u četvrtak.

„Danas smo još jednom čuli optužbe brojnih kolega na račun ruske vojske da je počinila akte nasilja, uključujući seksualno nasilje, nad decom. To je izneo, posebno, jedan britanski kolega, ali i drugi“, naveo je on i dodao da su navedeni navodi „apsurdni“.

Tvrdnje nisu potkrijepljene činjenicama, a čak i najviši kijevski zvaničnici priznaju da nemaju nikakve stvarne dokaze koji bi ih potkrijepili, nastavio je Nebenzia, iznoseći nedavni intervju sa Darijom Gerasimčuk, savjetnicom povjerenika ukrajinskog predsjednika za prava djece.

„Do danas, kancelarija ukrajinskog glavnog tužioca nema nijednu potvrđenu činjenicu nasilja“, rekla je ona u sredu poljskom TV kanalu Belsat u Belorusiji.

Ukrajinske snage su, naprotiv, rutinski zauzimale položaje u školama i vrtićima, namerno pretvarajući takve objekte u vojne mete, naveo je Nebenzja.

„Okupacija škola, vrtića i drugih dečjih obrazovnih institucija od strane Oružanih snaga Ukrajine nije izuzetak, već pravilo“, rekao je diplomata. „Ovaj nehuman način ratovanja ugrožava živote dece, lišava ih prava na obrazovanje i uništava obrazovnu infrastrukturu Ukrajine.

„Imamo snažan utisak da norme međunarodnog humanitarnog prava postoje za bilo koga, ali ne i za Kijev… Namerno uništavanje civilnih objekata je obeležje Kijeva, a to nije ruska propaganda.“

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Nemačke i Francuske, osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.