EU: Nepravedno je reći da je Evropa podeljena

EU: Nepravedno je reći da je Evropa podeljena

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton kaže za CNN da je „nepravedno“ nazivati Evropsku uniju podeljenom zbog naftnog embarga protiv Rusije, uprkos tome što je Mađarska rekla da neće podržati sankcije.

Evropska komisija sada raspravlja o izmenama kako bi pridobila zemlje, uključujući Mađarsku i Slovačku. Mađarska je upozorila da ne može prihvatiti planiranu zabranu ruske nafte od strane EU, rekavši da bi to predstavljalo „atomsku bombu“ za njenu ekonomiju.

Breton je insistirao da je EU do sada reagovala veoma brzo kako bi uvela pet paketa sankcija i da moraju da vode razgovore kako bi se pobrinuli za sve.

„Imamo dve zemlje koje su stoprocentno zavisne od nafte, ruske nafte, pa moramo da vodimo računa o njima. Drugim rečima, ako primenimo ove sankcije, moramo da predložimo i alternativna rešenja onima kojima je to potrebno. je upravo ono što radimo. Zbog toga je potrebno malo vremena, ali radimo na tome solidarno“, rekao je on za CNN Richard Kuest.

Breton je takođe imao jake reči za izvršnog direktora Folksvagena, koji je pozvao na pregovore o okončanju rata u Ukrajini kako bi sankcije mogle biti ukinute.

„Slušajte, ovde je rat. A rat je stvar država, nije stvar kompanija. Uvek smo bili veoma jasni, sa svakim pojedinačnim industrijskim ekosistemom i kompanijama. Vodićemo računa o tome šta moramo da preduzmemo. briga, ali rat je stvar države – niko drugi“, rekao je on.