Meta: Facebook se okreće sa metaverzuma na TikTok

Meta: Facebook se okreće sa metaverzuma na TikTok

Facebookova matična kompanija Meta odlučila je da je najbolji način da se nosi sa pretnjom video aplikacije TikTok da postane više kao TikTok. Rukovodioci kompanije znaju da su ažuriranja statusa na Fejsbuku dosadna. Kao i Instagram selfiji. Zbog toga su potrošili najnoviju zaradu veličajući vrline kratkih video zapisa i sadržaja od stranaca. Obe su karakteristične karakteristike TikToka.

Prelazak na kratke video snimke rizikuje kanibalizaciju reklamiranja na drugim mestima. Ali to bi moglo pomoći Meti da se nosi sa zasićenjem tržišta. Mesečni broj aktivnih korisnika i dalje raste i dostigao je 3,64 milijarde. Ali dodavanje novih korisnika znači korišćenje tržišta u razvoju na kojima je prihod od oglašavanja po glavi stanovnika daleko niži nego u SAD. Pre pet godina, godišnji rast prihoda premašio je 50 odsto. Ove godine se očekuje da bude 11 odsto. Pronalaženje načina za podsticanje postojećih korisnika da konzumiraju više sadržaja je jedan od načina da se povećaju stope oglašavanja.

Meta je u delikatnoj poziciji. Pokušava da ubedi investitore da dođu sa njim dok pomera posao u metaverzum – digitalni svet koji je još uvek u izgradnji. U teoriji, ovo bi moglo da otključa potpuno novi izvor prihoda. Ali to je skupo. Realiti Labs, gde se kuva metaverzum, izgubili su 3 milijarde dolara u poslednjem kvartalu. U celoj kompaniji, troškovi istraživanja i razvoja porasli su za 48 procenata.

Problem je u tome što je reklamni biznis koji finansira ovu transformaciju loš. Oglašavanje i dalje čini 97 odsto prihoda, što Meta čini jednom od najmanje diversifikovanih Big Tech kompanija. Pravo je pritisnuti kočnicu trošenja.

Ali takođe je dobro zapamtiti koliko je Meta velika. Prema Jefferiesu, njegova baza korisnika na Facebooku, Instagramu i VhatsApp-u jednaka je više od tri četvrtine svijeta koji koristi internet izvan Kine. Generisanje slobodnog novčanog toka je visoko. Sa 8,5 milijardi dolara ima maržu od 30 odsto. Prihodi od slanja poruka, e-trgovina i virtuelna stvarnost su još uvek u razvoju. Osim toga, ispratio je više rivala u prošlosti. Još je prerano da se kaže da je TikTok ukrao Metinu krunu.