Meta: Profit nestabilan, vrednost kompanije raste

Meta: Profit nestabilan, vrednost kompanije raste

Facebook-ova matična kompanija Meta Platforms prijavila je pad profita od 21% u prvom kvartalu ove godine, što je najsporiji rast prihoda kompanije od izlaska na berzu pre deset godina.

Prema rezultatima za prvi kvartal 2022. objavljenim u sredu, profit kompanije iznosio je 7,5 milijardi dolara za razliku od 9,5 milijardi dolara u istom periodu prošle godine. Prihodi od poslovanja su opali za 28%. Međutim, ukupan prihod je porastao za 7% na 27,9 milijardi dolara.

Rezultati prate Metin loš finansijski izveštaj za četvrti kvartal i punu prošlu, 2021. godinu, objavljen u februaru, kada je kompanija takođe zabeležila pad profita od 8% i usporavanje rasta korisnika. Brojke su dovele do pada akcija Mete za više od 20 odsto, a tržišne vrednosti za više od 230 milijardi dolara u najvećem jednodnevnom krahu kompanije ikada.

Međutim, dobar pokazatelj je to da je broj korisnika ponovo počeo da raste, i to za 4% u prethodnom periodu, što znači da je zabeleženo 1.96 milijardi aktivnih profila.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg je, ostao optimističan, uprkos nivou rasta lošijem od 2012. godine, kada je kompanija izašla na berzu, rekavši da su „u ovom kvartalu ostvarili napredak u pogledu brojnih ključnih prioriteta kompanije“ i da „ostaju uvereni u dugoročne mogućnosti i rast koje će naša mapa puta otvoriti“.

Mreža društvenih medija je prijavila blagi porast broja aktivnih korisnika koji se prijavljuju dnevno i mesečno, što je pomoglo da se poveća prihod, a Zakerberg je rekao da je „ponosan na to kako naši proizvodi služe ljudima širom sveta“.

Kompanija je nedavno promenila kurs i kladila se na virtuelnu stvarnost lansiranjem Metaverse, onlajn video igre koja omogućava ljudima da grade i istražuju virtuelne svetove. Meta je počela da troši mnogo na srodne proizvode kao što su naočare za virtuelnu stvarnost. Međutim, proširena stvarnost još nije pokazala solidne rezultate. Ranije ovog meseca Meta Platforms je najavila da će kreatorima metaverzuma naplatiti oko 47,5% na prodaju digitalne imovine i iskustava napravljenih unutar platforme za virtuelnu realnost Horizon Vorlds kompanije.