Treća država EU odbija da plati gas u rubljima

Treća država EU odbija da plati gas u rubljima

Helsinki je odbacio moskovsku šemu plaćanja gasa zasnovanu na rubljama, javili su lokalni mediji u sredu. Rusija je prošlog meseca nametnula mehanizam plaćanja zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, ali nastavljaju da uvoze njen gas.

„U vladinom komitetu za ekonomsku politiku doneli smo odluku da Finska neće pristati na plaćanja u rubljama. Odluka je već doneta početkom aprila“, rekao je finski ministar za evropske poslove i upravljanje vlasništvom Titi Tupurinen za list Helsingin Sanomat. Ona je rekla da se to može posmatrati kao ucena i deo „geopolitičkih napora Rusije“.

Rusija je negirala da koristi izvoz prirodnog gasa kao sredstvo za „ucenu“ Evrope, optužbu koju je takođe iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Rusija je bila i ostaje pouzdan snabdevač, posvećen svojim obavezama“, a novi uslovi za izvoz gasa su „prouzrokovani neprijateljskim koracima bez presedana protiv nas“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u sredu.

Prema mehanizmu zasnovanom na rublji, kupci gasa moraju otvoriti račune u rubljama kod Gazprombanke. Njima je dozvoljeno da vrše plaćanja u valuti po izboru, ali će njihova plaćanja biti pretvorena u rublje da bi stigla do dobavljača gasa preko ovog računa.

Ruski naftni gigant Gasprom je početkom aprila poslao pismo svom finskom državnom kolegi Gasumu u kojem ih je obavestio o novim uslovima njihovog sporazuma. Gasum sprovodi pravnu procenu svoje situacije i razmatra odgovor, prenosi Helsingin Sanomat.

Finska radi na odricanju od ruskog prirodnog gasa, ali „kompanije su odgovorne za sopstvene operativne poslovne odluke“, rekao je Tupurainen.

Ona je dodala da ako je cilj dezinvestiranja da se zaustavi indirektno „finansiranje” ruske vojne operacije, onda Finska treba da „izbegne situaciju u kojoj moramo da platimo za kršenje ugovora”.

U međuvremenu, Mađarska, Austrija i Nemačka su prihvatile mehanizam plaćanja zasnovan na rubljama. Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je u sredu da je Beč utvrdio da je nova šema „u skladu sa uslovima sankcija“ uvedenim Moskvi.

Ukupno, Rusija snabdeva gasovodnim gasom 23 evropske zemlje.