Rusija poziva saveznike da odbace dolar i evro

Rusija poziva saveznike da odbace dolar i evro

Rusija bi trebalo da poveća obračune u nacionalnim valutama sa zemljama partnerima, izjavio je u ponedeljak na plenarnoj sednici međunarodne izložbe Innoprom u Uzbekistanu Denis Manturov, šef ruskog Ministarstva industrije i trgovine.

Obraćao se zemljama u okviru Evroazijske ekonomske unije (EAEU), BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), čiji je članica i Rusija.

Prema rečima ministra, u 2021. godini rast ruskog trgovinskog prometa sa partnerima u okviru ovih udruženja iznosio je oko 38 odsto, dok zajedno ovi sindikati čine otprilike polovinu svetske ekonomije. Prema rečima Manturova, budućnost njihove uspešne saradnje zavisi od toga koliko brzo se ruski partneri u međusobnim obračunima udaljavaju od američkog dolara i evra ka nacionalnim valutama.

„Ono što se danas dešava u globalnoj ekonomiji i svetu daje nam nagoveštaj o tome kako treba da obnovimo logistiku, industrijsku saradnju, u kojim pravcima možemo da razvijamo naše ekonomije. Ovo [je] dedolarizacija, a sada smo dodali deevroizaciju, odnosno prelazak na sopstvene valute kako bismo bili što nezavisniji u pogledu međusobnog obračuna“, rekao je Manturov.

Ministar je dodao da Zapadna Evropa i SAD sada doživljavaju hiperinflaciju, koja „utiče na razvoj industrijskih sektora i privrede u celini“. A preorijentacija saradnje unutar alijansi koje ne uključuju EU i SAD na nacionalne valute daće ruskim partnerima maksimalnu nezavisnost u razvoju zajedničkih projekata, dodao je on.