Gugl je optužen za „jezivu” kontrolu govora

Gugl je optužen za „jezivu” kontrolu govora

Google-ov novi pomoćnik za „inkluzivni jezik“ koristi veštačku inteligenciju da otkrije „diskriminatorne“ reči i predlaže da ih korisnici zamene politički ispravnijom terminologijom. Zagovornici slobode govora i privatnosti kažu da ova karakteristika podriva „slobodu misli“.

Google je najavio alat početkom aprila, kao deo niza „funkcija pomoćnog pisanja“ za korisnike Google dokumenata. Neki od ovih dodataka zasnovanih na veštačkoj inteligenciji sugerišu sažetije i oštrije fraze za pisce, dok drugi brišu gramatiku.

Međutim, Google je rekao da će sa svojim novim pomoćnikom za „inkluzivni jezik“ „potencijalno diskriminatorski ili neprikladan jezik biti označen, zajedno sa predlozima kako da vaše pisanje učinite inkluzivnijim i prikladnijim za vašu publiku.

Korisnici su ubrzo primetili da se njegovi zahtevi uvlače u njihov rad i objavili snimke ekrana Google-ovih predloga na Tviteru. Termin „matična ploča“ je označen kao potencijalno neosetljiv, kao i „domaćica“, za koju Gugl predlaže da se zameni sa „supružnik koji ostane kod kuće“.

„Čovečanstvo“ treba zameniti sa „ljudstvo“, „policajac“ sa „policajac“, a „stanodavac“ sa „vlasnik imovine“ ili „vlasnik“. Druge tehničke fraze označene, Vice je izvestio prošle nedelje, uključuju „crnu listu/belu listu” i „master/slave”.

Uprkos tome što je ove uobičajene termine istakao kao potencijalno uvredljive, Guglov asistent nije stavio nikakva upozorenja na transkript intervjua sa bivšim vođom Kju Kluks Klana Dejvidom Djukom, u kojem je Duke više puta koristio reč „c****a“ da opiše crnce, prenosi Vice.

Ova funkcija, koja se može isključiti i koja je trenutno dostupna samo korporativnim korisnicima Google-ovog Vorkspace softvera, uznemirila je aktiviste za privatnost i borbu protiv cenzure.

„Sa Google-ovim novim alatom za pomoćno pisanje, kompanija ne samo da čita svaku reč koju unesete, već vam govori šta da kucate“, rekao je Silkie Carlo, direktor Big Brother Vatch-a, za The Telegraph u subotu. „Ova kontrola govora je duboko nespretna, jeziva i pogrešna… Invazivna tehnologija poput ove podriva privatnost, slobodu izražavanja i sve više slobodu misli.“

Drugi vide asistenta kao guši kreativno izražavanje. „Šta ako je „stanodavac“ bolji izbor jer ima više smisla, narativno, u romanu?“ naučnik Lazar Radić upitao je The Telegraph. „Šta ako ‘vlasnik kuće’ zvuči drveno i ne uspe da prizove isti osećaj dirljivosti? Da li sva pisana dela – uključujući pisane forme umetnosti, kao što su romani, tekstovi i poezija – treba da prate isti, dosadni šablon?“

Gugl je od 2020. zahtevao od svojih zaposlenih da koriste ovaj inkluzivni jezik u kodu i dokumentaciji i objavio je iscrpnu listu zabranjenih reči. Prema Google-ovim pravilima, „testiranje crne kutije“ postaje „testiranje neprozirne kutije“, „muški[čovek, prim.prev.] sati“ se zamenjuje sa „radni sati“, a množina „momci“ je strogo zabranjena.

Prema Google-u, veštačka inteligencija koja stoji iza ove funkcije se još uvek razvija i uči na osnovu ljudskog unosa. Krajnji cilj, prema izjavi kompanije, je da se engleski jezik očisti od „svih“ pristrasnosti i diskriminacije.

„Naša tehnologija se uvek poboljšava, a mi još nemamo (a možda i nikada nećemo imati) kompletno rešenje za identifikaciju i ublažavanje svih neželjenih asocijacija na reči i pristrasnosti“, rekao je portparol Gugla za Telegraf.