Vojska objašnjava mogućnosti nove ruske rakete

Vojska objašnjava mogućnosti nove ruske rakete

Ruska potpuno nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM) RS-28 Sarmat moći će da nosi nekoliko jedinstvenih hipersoničnih klizećih vozila Avangard dizajniranih da probiju bilo koji postojeći sistem protivraketne odbrane, rekao je komandant ruskih strateških raketnih snaga general-pukovnik Sergej Karakajev. Ruski mediji u nedelju. Ranije ove nedelje, balistička raketa je prošla prvi test u nizu završnih ispitivanja na putu da ga usvoji ruska vojska.

„Razvoj Avangarda je najavio novu eru: eru hipersoničnog oružja“, rekao je general pukovnik ruskom TV kanalu „Rosija 1“, dodajući da Sarmat može učiniti ovo oružje još efikasnijim.

Sarmat je „mnogo moćniji od [sadašnje] rakete-nosača Avangard“, objasnio je Karakajev, dodajući da je balistička raketa posebno dizajnirana da bude opremljena bojevim glavama Avangard. Nova raketa je stoga sposobna da nosi „više“ jedrilica od ICBM UR-100UTTKh koji trenutno koriste ruske strateške raketne snage, rekao je general-pukovnik.

Nejasno je sa koliko hipersoničnih jedrilica Sarmat može biti opremljen. Raketa UR-100UTTKh može da nosi do šest višestrukih nezavisno ciljanih vozila za ponovno ulazak (MIRV), ali nema potvrde da se ova cifra odnosi i na Avangard. Karakajev nije izneo više detalja o tom pitanju.

Avangard je rusko hipersonično klizno vozilo, što znači da je vođena bojeva glava sposobna da manevrira dok se kreće brže od brzine zvuka. Može da nosi konvencionalni ili nuklearni teret sa snagom od preko 2 megatone TNT-a. Predmetnutu 2018. godine od strane predsednika Vladimira Putina, kaže se da je bojeva glava bez premca u svojim potencijalnim sposobnostima da prodre kroz raketnu odbranu.

Kineski mediji su ga jednom hvalili kao oružje koje je „apsolutno neranjivo za bilo koji vazdušni ili protivraketni odbrambeni sistem“ i koje je „više zastrašujuće… od nuklearne bombe“. Zapadne nacije još nisu nabavile sopstveno hipersonično oružje. Početkom aprila, Australija, Velika Britanija i SAD su otkrile da će sarađivati na hipersoničnim tehnologijama kao deo njihovog AUKUS trilateralnog pakta.

Vašington takođe testira takve tehnologije u okviru programa Hipersonic Air-breathing Veapon Concept (HAVC), u okviru kojeg je poslednje poznato testno lansiranje održano sredinom marta.

Rusija je u sredu izvestila o uspešnom testiranju svoje ICBM Sarmat. Predsednik Putin je tada rekao da nova raketa „ima vrhunske taktičko-tehničke karakteristike i da je u stanju da probije sve moderne protivraketne odbrane“.

Sarmat ima domet koji mu omogućava da pogodi praktično bilo koju lokaciju u svetu, izjavio je medijima u nedelju Vladimir Degtjar, glavni konstruktor i izvršni direktor Projektnog biroa za rakete Makejev, kompanije koja stoji iza razvoja rakete.

„Ova raketa može imati putanju koja kruži oko globusa“, ​​rekao je on, dodajući da „ako je cilj na južnoj [hemisferi], može biti napadnut sa severa, a cilj na severu može biti pogođen sa juga. ”