Džonson: Realna mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine

Džonson: Realna mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je kao „realističnu“ mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine zbog odlučnosti Rusije da nastavi svoju „gnusnu“ ofanzivu.

Na pitanje tokom konferencije za novinare u Nju Delhiju o tom datumu koji pominju zapadni izvori i o mogućem scenariju ruske pobede, Džonson je odgovorio da je to „svakako realistična mogućnost“.

Ruski predsednik Vladimir „Putin ima ogromnu vojsku… napravio je katastrofalnu grešku i jedinu opciju koju sada ima je da nastavi da primenjuje svoj gnusni pristup zasnovan na artiljeriji da pokuša da uništi Ukrajince“, rekao je britanski premijer na kraju dvodnevnog boravka u Indiji.

Prema Borisu Džonsonu, koji je odao priznanje ukrajinskom otporu, za sada „ne izgleda verovatna mogućnost“ održavanja „realističnih“ pregovora za okončanje sukoba.

Govoreći o vojnoj podršci Ukrajini i njenim susedima Džonson je rekao da planira da nadoknadi Poljskoj tenkove sovjetske proizvodnje koje bi ona mogla da pošalje Ukrajini da se suprotstavi ruskoj invaziji.