Radnici u Belgiji stupili u štrajk upozorenja, traže povećanje plata

Radnici u Belgiji stupili u štrajk upozorenja, traže povećanje plata

Radnici u Belgiji stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja i traže povećanje plata u jeku rasta cena hrane i energije.

Stotine radnika koji su u štrajku okupilo se ispred Belgijske federacije poslodavaca (FEB) u Briselu.

“Povećanje naših plata“, “Gas, struja i dividende su povećani, a plate nisu“ i “Bogatstvo mora biti pravedno podeljeno“, neke su od poruka sa transparenata.

Napominjući da im je kupovna moć poslednjih godina opala, demonstranti traže hitno povećanje plata.

Jedan od demonstranata rekao je za Anadoliju da su protest organizovali u znak odbrane plata i dostojanstva radnika.

Podsetivši da su preduzete hitne mere kako bi se podržala kupovna moć stanovništva tokom pandemije kovid-19, on je naglasio da su takve vanredne mere neophodne i danas u jeku rasta cena.

“Radnici sve teže plaćaju račune na kraju meseca. Povećanje plata je neminovno zbog rasta cena svih roba i usluga“, poručio je taj demonstrant i dodao da inflacija najviše šteti ljudima sa slabijim primanjima.

Još jedna demonstrantkinja je istakla da su cene energenata previše porasle, a da plate zaostaju za navedenim poskupljenjima. Navodeći da je inflacija u Belgiji na istorijski visokom nivou, ona je kazala da je normalno da radnici traže veće plate.

“Cene hrane i goriva su veoma visoke i nije lako živeti“, istakla je ona.

Zbog štrajka je prekinut i javni prevoz u Briselu. Gradski metro, tramvajski i autobuski saobraćaj su znatno redukovani jer se većina radnika pridružila štrajku.

U Belgiji je inflacija u martu dostigla 8,31 posto, najviši nivo još od 1983. godine. Glavni razlog rasta inflacije bio je rast cena energenata.