IEA i Komisija EU: Rad od kuće i smanjenje grejanja

IEA i Komisija EU: Rad od kuće i smanjenje grejanja

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Komisija EU izneli su niz saveta za uštedu energije kako bi podstakli građane EU da smanje račune za energiju i smanje oslanjanje na rusko gorivo.

U saopštenju za javnost u četvrtak, izvršni direktor IEA dr Fatih Birol rekao je da je „korišćenje manje energije konkretan način da se pomogne ukrajinskom narodu – i da pomognemo sebi“.

Birol je dodao da predloženi koraci mogu „smanjiti priliv novca ruskoj vojsci i pomoći da nas postavimo na put ka čistijoj i održivijoj planeti“.

Preporučeni koraci uključuju: smanjivanje grejanja, manje korišćenje klima uređaja, rad od kuće i putovanje javnim prevozom kada je to moguće. Takođe se navodi da bi vlade mogle da obezbede „finansijske podsticaje“ smanjujući cene karata za putovanja i podržavajući postavljanje solarnih panela.

Prema saopštenju za javnost, ako bi ove akcije podržali svi građani Evropske unije, onda bi „to bi uštedelo dovoljno nafte za punjenje 120 super tankera i dovoljno prirodnog gasa za grejanje skoro 20 miliona domova“.