Generalni tužilac: Vidimo zločine protiv čovečnosti

Generalni tužilac: Vidimo zločine protiv čovečnosti

Irina Venediktova, generalni tužilac Ukrajine, razgovarala je o istrazi ratnih zločina njene kancelarije tokom intervjua za CNN u ponedeljak. Venediktova je rekla da trenutno grade „više od 5.800 slučajeva“, što čak ne uključuje incidente koji se dešavaju na mestima koja su trenutno pod ruskom kontrolom, uključujući Mariupolj.

Venediktova je rekla da je više puta posetila kijevsko predgrađe Buča, gde su primećene slike masovnih grobnica, i da planira da se vrati sutra.

„Još uvek vršimo ekshumaciju leševa iz masovne grobnice. Zapravo, ovo što vidimo, sada, vidimo mnogo ratnih zločina, zapravo, to nisu samo ratni zločini. Sada možemo reći… mnogo zločina protiv čovečanstvo“, rekla je Džejku Taperu za CNN.

Venediktova je na CNN-u postavljena na pitanje o izveštaju njene kancelarije ranije danas u kojem je utvrđeno da je 183 dece ubijeno, a 342 ranjeno od početka ruskog rata u Ukrajini. U tom izveštaju se navode preliminarni podaci tužilaca za maloletnike.

„Od 11. aprila 2022. godine, prema zvaničnim podacima tužilaca za maloletnike, više od 525 dece je stradalo u Ukrajini od oružane invazije Ruske Federacije na našu zemlju“, navodi se u saopštenju generalnog tužioca. „Poginulo je 183 dece, a povređeno je više od 342. Ove brojke nisu konačne, jer se radi na mestima aktivnih neprijateljstava na privremeno okupiranim i oslobođenim teritorijama.

Što se tiče cifara, Venediktova ih je opisala kao „netačne“ jer ne uzimaju u obzir mrtve na mestima poput Mariupolja koje su okupirali Rusi.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da je „desetine hiljada“ ljudi ubijeno u opkoljenom gradu Mariupolju, što je brojka koja se ne može odmah proveriti.

Upitana o potencijalnom procesuiranju ratnih zločina, Venediktova je rekla da oni „žele da procesuiraju ove ratne zločince u našim ukrajinskim sudovima, po imenu Ukrajine“.

Ali, naravno, za nas je to traka međunarodnog krivičnog suda“, dodala je ona.

Venediktova je rekla da trenutno imaju više od 500 osumnjičenih, uključujući vrhunske vojne oficire i vrhunske ruske propagandne agente.