Saudijska Arabija objavila prekid vatre u Jemenu

Saudijska Arabija objavila prekid vatre u Jemenu

Rijad pristaje na ramazansko primirje koje bi moglo trajno okončati sedmogodišnji rat.

Saudijska Arabija je najavila obustavu svih vojnih operacija u Jemenu, sa ciljem postizanja trajnog rešenja sukoba u susednoj zemlji, saopštio je u utorak uveče portparol koalicije koju predvodi Rijad. Jemenski Huti pobunjenici su ranije ponudili trodnevno primirje, za koje su rekli da bi moglo biti trajno ako se Saudijci slože.

„Komanda združenih snaga Koalicije ovim objavljuje prekid vojnih operacija u Jemenu počevši od (06:00) srede, 30. marta 2022. godine“, saopštio je portparol koalicije brigadni general Turki Al-Maliki nešto pre ponoći.

Al-Maliki je rekao da je to učinjeno na zahtev dr Naiefa Al-Hajrafa, generalnog sekretara Saveta za saradnju u Zalivu (GCC), „sa ciljem stvaranja povoljnih uslova potrebnih za uspešne konsultacije i povoljnog okruženja za Sveti mesec Ramazana za postizanje mira i postizanje sigurnosti i stabilnosti u Jemenu.”

Koalicija će se „poštovati ovog prestanka i preduzeti sve neophodne korake i procedure da osigura svoj uspeh“, dodao je general.

Al-Malikijeva najava dolazi tri dana nakon što su pobunjenici Huti koji kontrolišu glavni grad Jemena ponudili trodnevno primirje za koje su rekli da bi moglo postati trajno ako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bude voljna.

„Ovo je iskren poziv i praktični koraci da se ponovo izgradi poverenje i pređu sve strane iz arene razgovora u arenu dela“, rekao je predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi al-Mašat Mašat u subotu u govoru koji je emitovan. na jemenskoj televiziji. Huti će zaustaviti svoje raketne i bespilotne napade i očekivati da Saudijci zaustave kampanju bombardovanja i deblokiraju jemenske luke, rekao je Mašat.

Njegov predlog je usledio nakon razornog napada Huta na skladišta nafte Saudi Aramco u Džedi 25. marta, i odmazde koalicionog bombardovanja jemenske prestonice Sane i luke Hodejda.

U saopštenju o prekidu vatre, Al-Maliki je istakao da koalicija predvođena Saudijskom Arabijom „ponovo potvrđuje svoju čvrstu poziciju u podršci legitimnoj vladi Jemena iu njenim političkim pozicijama i u vojnim procedurama i merama“, misleći na rivala Huti koji podržava Rijad . Dakle, iako je moguće da ramazansko primirje postane trajno, spor koji leži u osnovi sedmogodišnjeg sukoba ostaje nerešen.

Rijad i njegovi saveznici pokrenuli su vazdušni rat u Jemenu u martu 2015, nakon čega je kasnije usledila kopnena kampanja, tražeći da povrate predsednika Abdrabuha Mansura Hadija, kojeg podržavaju Saudijska Arabija, a kojeg su Huti zbacili. Koalicija je optužila šiitsku grupu da su opunomoćenici Irana, što je Teheran negirao.

UN procenjuju da je više od 400.000 Jemenaca umrlo zbog rata, od kojih su mnoga deca mlađa od pet godina koja su stradala od gladi i bolesti izazvanih blokadom.