Šmigal kaže da je Ukrajini potrebno 565 milijardi dolara za obnovu nakon rata

Šmigal kaže da je Ukrajini potrebno 565 milijardi dolara za obnovu nakon rata

Prema preliminarnim procenama, za obnovu Ukrajine posle rata sa Rusijom potrebno je 565 milijardi dolara.

Ovo je izjavio premijer Denis Šmigal posle sastanka sa šefovima vlada Poljske, Slovenije i Češke, kao i potpredsednikom Vlade Poljske, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Preliminarne procene govore da je trenutni direktni jednokratni gubitak za Ukrajinu 565 milijardi američkih dolara. U stvari, to su sredstva koja će biti potrebna za obnovu naše države – i na račun repatrijacije Rusije, i na račun naši partneri“, rekao je premijer.

On je naglasio da će ukrajinska vlada raditi na tome da sredstva i imovina Rusije budu zaplenjeni. Verujemo da će se i zemlje partneri pridružiti ovom velikom planu“, rekao je Šmigal.

Istovremeno, on je obavestio da je u Vladi formirana grupa za procenu gubitaka privrede usled ruske agresije.

Kako je saopšteno, poljski premijer Mateuš Moravjecki, vicepremijer Poljske Jaroslav Kačinjski, češki premijer Petr Fiala i slovenački premijer Janez Janša doputovali su u Ukrajinu 15. marta. Ovo je prva poseta međunarodnih gostiju ovog nivoa Kijevu od početka oružane agresije Rusije na Ukrajinu.

Prema procenama Ministarstva ekonomije, Rusija je samo infrastrukturu Ukrajine oštetila za više od 119 milijardi dolara.