Dok Rusija bombarduje ukrajinske gradove, Bajden upozorava Putina „nema pojma šta dolazi“

Dok Rusija bombarduje ukrajinske gradove, Bajden upozorava Putina „nema pojma šta dolazi“

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je Vladimira Putina da ruski lider „nema pojma šta dolazi“, dok su zapadne nacije stezale ekonomsku omču oko Rusije, čije su invazione snage bombardovale ukrajinske gradove i izgledalo spremne za napredovanje na Kijev.

Stotine hiljada Ukrajinaca pobeglo je od borbi otkako je Putin naredio invaziju u punom obimu pre skoro nedelju dana, sa miljama dugim ruskim vojnim konvojem severno od Kijeva koji je spreman da napreduje ka prestonici.

Ipak, Rusija nije uspela da zauzme jedan veliki ukrajinski grad, a zapadni analitičari kažu da je Moskva odustala od taktike koja zahteva razorno granatiranje naseljenih područja pre nego što uđe u njih.

„Iako može da ostvari dobitke na bojnom polju – on će dugoročno platiti visoku cenu“, rekao je Bajden u svom obraćanju o stanju Unije. Odstupajući od pripremljenog teksta, Bajden je dodao: „Nema pojma šta dolazi“. Nije precizirao.

Američki poslanici su stajali, aplaudirali i urlali, a mnogi od njih su mahali ukrajinskim zastavama i nosili plave i žute boje zemlje, dok je Bajden govorio u sali Predstavničkog doma.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je u utorak da je napredovanje snaga invazije na Kijev zaustavljeno zbog logističkih problema, uključujući nestašicu hrane i goriva, a čini se da neke jedinice imaju nizak moral.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je novinarima da nije jasno da li je sam konvoj zastao, ali da nije mnogo napredovao.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Rusiju da prestane da bombarduje civile i nastavi pregovore.

„Neophodno je barem prestati bombardovati ljude, samo zaustaviti bombardovanje i onda sesti za pregovarački sto“, rekao je on Rojtersu i Si-En-Enu u zajedničkom intervjuu u dobro čuvanoj vladinoj zgradi u Kijevu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo bi u sredu da ukori Rusiju zbog invazije na Ukrajinu i zahteva da Moskva prestane da se bori i povuče svoje vojne snage, što je potez koji ima za cilj diplomatsku izolaciju Rusije u svetskom telu.

Do utorka uveče skoro polovina Generalne skupštine od 193 člana potpisala je kao susponzori nacrt rezolucije pre glasanja u sredu, rekle su diplomate. U tekstu se „žali“ zbog „agresije Rusije na Ukrajinu“.

Putin je naredio „specijalnu vojnu operaciju“ prošlog četvrtka u pokušaju da razoruža Ukrajinu, uhvati „neonaciste“ za koje kaže da vode zemlju i slome njene nade u bliže veze sa Zapadom.