Vlada usvojila nove iznose poreza na starija vozila, preko 2.000 kubika

Vlada usvojila nove iznose poreza na starija vozila, preko 2.000 kubika

Vlada Srbije usvojila je danas izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara koji će omogućiti vlasnicima vozila starih od pet do 20 godina, iznad 2.000 kubika, da plaćaju niži porez prilikom registracije, potvrđeno je za portal N1 u Ministarstvu finansija. Novi iznosi poreza važiće od Nove godine.

Svake godine u decembru se, kako ističu u Ministarstvu finansija, iznosi ovog poreza usklađuju indeksom potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, pa se u tako usklađenim iznosima porez plaća za narednu godinu.

To znači da će se u decembru ove godine izvršiti usklađivanje iznosa poreza koji će se plaćati u 2022-oj godini, pa će se predloženo umanjenje, koje će se primenjivati od 1. januara 2022. godine, vršiti u odnosu na tako usklađene iznose.

Ovo su, prema podacima Ministarstva finansija, postojeći i budući iznosi poreza na vozila koja se plaćaju prilikom registracije, rađeni na osnovu još neusklađenih iznosa koji važe u ovoj godini:

Obračun umanjenih iznosa poreza (shodno Predlogu zakona) rađen je polazeći od iznosa po kojima se porez plaća u 2021-oj godini.