Velika Britanija uvodi nove sankcije Rusiji zbog pokušaja da podriva i destabilizuje Ukrajinu

Velika Britanija uvodi nove sankcije Rusiji zbog pokušaja da podriva i destabilizuje Ukrajinu

U ponedeljak, 28. oktobra, vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je nove sankcije Rusiji zbog njenih pokušaja da potkopa i destabilizuje Ukrajinu i njenu demokratiju, navodi se u saopštenju za javnost na sajtu Vlade Velike Britanije.

„Putin toliko očajnički želi da potkopa evropsku podršku Ukrajini da sada pribegava nespretnim, neefikasnim naporima da pokuša da izazove nemire. Današnje sankcije šalju jasnu poruku; nećemo tolerisati vaše laži i mešanje, a mi idemo na vas. Putinovi očajnički pokušaji da nas podeli neće uspeti. Sputaćemo Kremlj i stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“, rekao je ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi.

U današnjem paketu, Velika Britanija je sankcionisala tri ruske agencije i tri visoke ličnosti koje pokušavaju da potkopaju i destabilizuju Ukrajinu i njenu demokratiju.

Kao što je navedeno, Agencija za društveni dizajn (SDA) ima zadatak i finansira je direktno ruska država.

Zajedno sa svojom partnerskom kompanijom Structura, oni su pokušali da isporuče niz operacija mešanja osmišljenih da potkopaju demokratiju i oslabe međunarodnu podršku Ukrajini.

I ove godine SDA je pokušala da podstakne proteste u pola tuceta evropskih zemalja. Međutim, uprkos tome što Rusi ulažu novac u aktivnosti mešanja ovih zloćudnih organizacija, njihove laži su se stalno borile na mreži, a botovi i lažni sajtovi dobijaju ograničenu interakciju.

Ovo je natjeralo SDA da razmotri kupovinu pogleda na društvenim mrežama.

Štaviše, ove kompanije i njihovo rukovodstvo odgovorni su za ogromnu zloćudnu onlajn mrežu, takođe poznatu kao Doppelganger, koja muči društvene medije lažnim objavama, falsifikovanim dokumentima i duboko lažnim materijalom.

Ove lažne taktike su osmišljene da prikriju istinu o ruskoj ilegalnoj invaziji na Ukrajinu i odvrate pažnju od prave prirode rata.

Njihove nejasne akcije deo su koordinisanog pokušaja da iskoriste obmanjujuće informacije kako bi potkopale demokratiju u ostvarivanju svojih ciljeva.

Napominje se da ove nove sankcije pokazuju da bez obzira na to koliko je očajna aktivnost ruskog mešanja postala, Velika Britanija je posvećena preduzimanju mera protiv ruske manipulacije informacijama.

Vlada Velike Britanije je u četvrtak, 17. oktobra, uvela restriktivne mere protiv 18 ruskih naftnih tankera i četiri LNG tankera.