Bajden glasao na izborima 2024. u blizini svoje kuće u Delaveru

Bajden glasao na izborima 2024. u blizini svoje kuće u Delaveru

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden je prevremeno glasao na opštim izborima 2024. godine.

Ovo je gorko-slatki trenutak za Bajdena, koji je odlučio da prekine svoju kampanju za reizbor u julu zbog sve veće zabrinutosti za njegovo zdravlje i zabrinutosti demokrata oko njegovih šansi da pobedi bivšeg predsednika Donalda Trampa. Bajden je glasao u ponedeljak u Odeljenju za izbore u državi Delaver, nedaleko od njegove kuće izvan Vilmingtona u Delaveru na mestu za prevremeno glasanje, gde su birači poređani niz ulicu da bi glasali.

Bajden je ćaskao sa biračima dok je čekao u redu za glasanje i pomogao da gurne stariju ženu u invalidskim kolicima koja je bila ispred njega. Predsednik je čekao u redu oko 40 minuta pre nego što je glasao.

Predao je svoju identifikaciju izbornom radniku, koji ga je uputio da potpiše formular i objavio: „Džozef Bajden sada glasa.“

Dok je Bajden glasao iza crne draperije, oglasili su se neki glasači koji su prvi put glasali i prostorija je izbila u klicanju za njih.

Sve osim nekoliko godina od 1970. godine, Bajden je ili bio na funkciji ili se kandidovao za jednu tokom izborne sezone.

Ali ove godine, njegove nade leže u novijoj generaciji demokrata, uključujući tri na glasačkom listiću u Delaveru koji žele da uđu u istoriju.

Potpredsednica Kamala Haris, koju je Bajden podržao nakon što je napustio, bori se da postane prva crnka i prva osoba južnoazijskog porekla koja će biti predsednica.