Parlamentarni izbori u Japanu

Parlamentarni izbori u Japanu

U Japanu se danas održavaju parlamentarni izbori, koji će, očekuje se, oslabiti vladajuću Liberalno-demokratsku partiju.

Danas se u Japanu održavaju izbori za Predstavnički (Donji) dom parlamenta, na kojima učestvuje 1.344 kandidata, koji se bore za 465 fotelja.

Izbori su počeli u sedam sati ujutru po japanskom vremenu i završiće se u 20 časova, dok će konačni rezultati biti poznati do ponedeljka ujutru po lokalnom vremenu. 

Japanski građani glasaju na čak preko 450.000 lokacija.

U donjem domu japanskog parlamenta, koji ima znatno veća ovlašćenja od gornjeg, vladajuća Liberalno demokratska partija (LDP) novog premijera Šigeru Išibe ima apsolutnu većinu samostalno i takođe uživa podršku manjeg koalicionog partnera, partije Komeito. Te dve stranke zajedno drže 279 sedišta u Donjem domu zakonodavnog tela. 

Međutim, istraživanja javnog mnenja ukazuju da bi LDP, koja od svog formiranja 1955. vlast nije držala samo pet godina, mogla da izgubi sopstvenu prostu većinu, te da bi najveća opoziciona Konstitutivno-demokratska partija mogla da o njenom trošku ostvari značajan napredak koji se meri desetinama poslaničkih mesta. 

Osnovni razlozi za to su novčane malverzacije političara LDP u svrhu finansiranja političkih kampanja, inflacija i pad potrošnje i životnog standarda u poslednjih nekoliko godina.

Premijer Išiba (67), koji je imenovan na tu funkciju 1. oktobra nakon unutarpartijskih izbora, za izborni cilj je postavio održanje proste većine LDP u Donjem domu, odnosno, osvajanje 233 poslaničkih mesta. 

U mnoštvu izbornih jedinica, nagoveštavaju istraživanja javnog mnenja, konačni ishod bi mogla da odredi izlaznost – na prethodnim izborima za Donji dom parlamenta 2021. godine ukupna izlaznost je bila 56 posto.