Orban: Poljsku vladu je postavila EU, isti scenario sada na delu u Mađarskoj

Orban: Poljsku vladu je postavila EU, isti scenario sada na delu u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da je poljsku vladu na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom postavila Evropska unija.Kao deo zavere u cilju smene prethodnog desničarsko-populističkog rukovodstva te zemlje, i da se sada isti scenario odvija u slučaju Mađarske. Orban nije izneo nikakve dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje o poljskoj vladi, koja je izabrana 2023. godine sa rekordno visokim odzivom birača od skoro 74 odsto, navodi AP.

On je o poljskoj Vladi govorio dva dana nakon što je izjavio da EU nastoji da sruši njegovu vladu i uspostavi marionetski režim u Mađarskoj. Govoreći danas za državni radio, Orban se obrušio na predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i lidera najveće političke grupe u EU, predsednika Evropske narodne partije Manfreda Vebera, tvrdeći da oni žele da smene njegovu vladu.

„To čak nije ni tajna zavera protiv Mađarske, to je otvoreno predstavljen i najavljen plan”, rekao je Orban o navodnoj zaveri protiv njega, za koju nije pružio dokaze. Kazao je da se „ista stvar desila u Poljskoj”.

 Naveo je da su Fon der Lajen i Veber „dali sve od sebe i otvoreno objavili da konzervativna poljska vlada treba da ode i da bude zamenjena novom”. „Tako je naš prijatelj Tusk postao premijer u Poljskoj. Isti scenario se sada odvija u slučaju Mađarske”, rekao je Orban. Orban, koji će se suočiti sa izborima početkom 2026. godine, uporedio je EU sa bivšim Sovjetskim Savezom. „Oni će raditi na tome. Potrebna im je marionetska vlada. Recimo otvoreno – svako carstvo je takvo. Sovjeti su bili takvi, zar ne”, zaključio je Orban.

Portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronski je, u odgovoru na upit agencije AP s tim u vezi, rekao da su „u Poljskoj 15. oktobra 2023. godine održani slobodni parlamentarni izbori” i da je aktuelna vlada izabrana na osnovu volje poljskih birača, prenosi Tanjug.