Japanska vladajuća stranka suočava se sa izazovima pred izbore uprkos slaboj opoziciji

Japanska vladajuća stranka suočava se sa izazovima pred izbore uprkos slaboj opoziciji

Vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) japanskog premijera Šigerua Išibe suočava se s najvećim izazovom u poslednjih više od decenije na nedeljnim parlamentarnim izborima, usred korupcijskih skandala i sve manjeg poverenja javnosti. Išiba, koji je preuzeo vlast tek ranije ovog meseca, može se suočiti s kratkim vremenom na funkciji, ali analitičari smatraju da to neće značiti pad LDP-a s vlasti.

Iako se očekuje da će opoziciona Ustavno-demokratska partija Japana (CDPJ) ostvariti određeni napredak, njihova snaga neće biti dovoljna da izazove dugotrajnu dominaciju LDP-a, koja vlada Japanom od 1955. godine. Mnogi birači, poput 48-godišnje Kanako Ojima, izražavaju skepse prema opoziciji, smatrajući da LDP ima dugoročnu viziju za zemlju.

Išiba je naredio izbore na dan kada je preuzeo dužnost, sa ciljem da iskoristi svoj imidž reformatora kako bi osnažio svoju vlast. Međutim, očekuje se da će LDP izgubiti nekoliko desetina mesta, a analitičari predviđaju da će stranka i dalje ostati dominantna, uprkos izazovima s kojima se suočava.

LDP je formiran 1955. godine spajanjem dve konzervativne stranke i od tada je vodio Japan, osim dva kratka perioda između 1993-1994. i 2009-2012, kada su se suočili s korupcijskim skandalima. Tokom godina, stranka je stvorila snažnu podršku putem mreže birokrata, preduzeća i regionalnih lidera, dok opozicija ne može da se nosi s njenom dominacijom.

Premijer Išiba nasleđuje nepopularnog Fumija Kišidu, koji je podneo ostavku usled nezadovoljstva birača. Očekuje se da će Išiba nastaviti da se suočava s kritikama, ali podrška LDP-a među starijim konzervativcima, posebno u ruralnim područjima, ostaje jaka.

Iako postoji rastuće nezadovoljstvo među mladim ljudima zbog nedostatka politike koja se bavi njihovim problemima, LDP nastavlja da dominira japanskom politikom, dok su opozicione stranke previše fragmentirane da bi predstavljale ozbiljnu pretnju. Analitičari predviđaju da će Išiba možda morati da se povuče, ali je mala verovatnoća da će LDP izgubiti vlast na ovim izborima.