Otpad nošen severnokorejskim balonom ponovo pada na predsednički kompleks u Seulu

Otpad nošen severnokorejskim balonom ponovo pada na predsednički kompleks u Seulu

Otpad koji je nosio severnokorejski balon pao je u četvrtak na predsednički kompleks u centru Seula, saopštili su južnokorejski zvaničnici.

To je drugi takav slučaj otkako je Severna Koreja počela da pluta balone za otpatke ka Južnoj Koreji od kraja maja u nastavku psihološke kampanje u stilu hladnog rata.

Južnokorejska predsednička bezbednosna služba saopštila je da đubre koje je palo na predsednički kompleks u četvrtak ujutro nije nosilo opasne predmete.

Nije odmah poznato da li je predsednik Jun Suk Jeol bio u bazi u vreme sletanja severnokorejskog balona.

Stručnjaci kažu da Severnoj Koreji verovatno nedostaje sofisticirana tehnologija za bacanje balona na određene mete.

Južnokorejske novine Dong-A Ilbo prenele su ranije u četvrtak da su najnoviji baloni Severne Koreje sadržali propagandne letke koji kritikuju predsednika Juna i njegovu suprugu Kim Keon Hi, zajedno sa smećem.

Novine su navele da su leci razbacani u oblastima u okrugu Jongsan u Seulu, gde se nalazi Ioonova predsednička kancelarija, i napominju da je Severna Koreja nedavno počela da koristi GPS tehnologiju za preciznije ispuštanje balona na predviđena mesta.

Severna Koreja je ranije optužila Južnu Koreju za infiltriranje dronova kako bi bacali propagandne letke iznad Pjongjanga tri puta ovog meseca i zapretila da će odgovoriti silom ako se to ponovi. Južna Koreja je odbila da potvrdi da li je poslala dronove, ali je upozorila da će se Severna Koreja suočiti sa krajem svog režima ako bezbednost građana Južne Koreje bude ugrožena.

U julu je smeće koje je nosio najmanje jedan severnokorejski balon sleteo na korejsku predsedničku bazu, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost ključnih južnokorejskih objekata. Južnokorejski zvaničnici rekli su tada da smeće nije sadržalo opasan materijal i da niko nije povređen.