Fon der Lajen zapadnobalkansku turneju počela u Tirani: Proširenje EU ostaje prioritet

Fon der Lajen zapadnobalkansku turneju počela u Tirani: Proširenje EU ostaje prioritet

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Tirani da će proširenje Evropske unije ostati prioritet i tokom njenog drugog mandata i pohvalila napore Vlade Albanije u procesu evrointegracija.

Na početku zapadnobalkanske turneje, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom, Fon der Lajen je rekla da je Albanija postigla veliki uspeh prošlonedeljnim otvaranjem klastera 1 u pristupnim pregovorima sa EU, prenosi Juronjuz na albanskom.

„Možete da budete sigurni da će proširenje biti prioritet i u nastavku mog mandata, imamo sve mehanizme da uradimo dobar posao“, kazala je Fon der Lajen, koja će tokom turneje posetiti i Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Crnu Goru.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja klastera 1 u pregovorima sa Albanijom i istakla značaj evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji će Albaniji doneti 920 miliona evra, od čega 64 miliona do kraja godine.

„Prošle nedelje smo otvorili prvi klaster u pristupnim pregovorima. Dragi Edi, to je veliki uspeh koji dolazi kao rezultat mnogo, mnogo godina napornog rada, ali i posvećenosti tom zajedničkom cilju“, navela je Fon der Lajen.

Dodala je da EU Planom rasta otvara vrata svakom partneru na Zapadnom Balkanu i pohvalila Ramin tim da je uradio „sjajan posao“ kad je reformska agenda u pitanju.

„Sada moramo da počnemo finansiranje sa 64 miliona evra pre kraja godine. Albanija će ukupno dobiti više od 920 miliona evra iz Plana rasta koji će doneti i druge rezultate. Na putu ste da postanete deo jedinstvenog područja plaćanja u evrima (sistem SEPA). To znači da će transferi novca biti sigurniji i brži“, rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen i Rama su razgovarali i o projektima u oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti i o ugljeničnoj neutralnosti.

„Znate da je EU počela da radi na ugljeničnoj neutralnosti do 2050. godine, ali to ne bi trebalo da bude veliki izazov za vas, jer ste lider u toj oblasti“, kazala je Fon der Lajen.

Rama je rekao da je Albanija čvrsto opredeljena za put ka EU i da je uverena u njegovu ispravnost.

„Želimo da budemo u EU ove decenije. Albanija je na svom putu uz Zapad“, rekao je Rama.