Istraga o ubistvu Trampa pronalazi „zapanjujuće“ neuspehe

Istraga o ubistvu Trampa pronalazi „zapanjujuće“ neuspehe

Radna grupa američkog Kongresa koja istražuje pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa 13. jula potvrdila je nedostatak pravilne koordinacije između tajne službe i lokalnih organa za sprovođenje zakona tokom događaja. Tramp je bio na mitingu u Batleru, Pensilvanija, kada je napadač pucao na njega, usmrtivši jednog učesnika mitinga i teško povredivši dvojicu pre nego što je neutralisan. Preliminarni izveštaj dvopartijskog tela obuhvatio je osam ključnih nalaza, ističući nedostatak planiranja i koordinacije između tajne službe i lokalnih organa za sprovođenje zakona.

Incident je bio obeležen nedostatkom uključenosti krova fabrike u bezbednosni perimetar, što je omogućilo napadaču da otvori vatru s povišene pozicije. Takođe, nedostatak zajedničkog radio kanala između tajne službe i lokalne policije rezultirao je komunikacionim propustima. Postojale su sumnje da su istražitelji FBI-a uništili dokaze pre rezultata obdukcije napadača.

Kancelarija mrtvozornika okruga Batler je prenijela ostatke napadača porodici pre nego što su završene sve neophodne analize. Obdukcija je pokazala da je napadač preminuo od prostrelne rane u glavu, koju je najverovatnije nanio kontrasnajperista tajne službe. Takođe su pronađeni tragovi antimona, selena i olova u njegovom telu.

U novom izveštaju se objašnjava da je napadač koristio spoljašnju jedinicu za klimatizaciju, a ne merdevine, da bi se popeo na vrh zgrade. Direktorka tajne službe je podnela ostavku nakon ovog događaja. Radna grupa Kongresa, sačinjena od predstavnika oba politička tabora, nastavlja sa istragom ovog incidenta, kao i osujećene zasede na Trampovom golf terenu u Floridi.