Kofein u vašoj krvi može uticati na telesne masti i rizik od dijabetesa

Kofein u vašoj krvi može uticati na telesne masti i rizik od dijabetesa

Nivo kofeina u krvi može imati uticaj na količinu telesne masti i potencijalno rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, prema nedavnoj studiji. Istraživači su koristili genetske markere kako bi preciznije odredili vezu između nivoa kofeina, indeksa telesne mase (BMI) i rizika od dijabetesa tipa 2.

Tim istraživača sa instituta u Švedskoj i Britaniji ističe da pića bez kalorija sa kofeinom mogu biti istražena kao potencijalno sredstvo za smanjenje telesne masti. Studija je uključila podatke o gotovo 10.000 ljudi, fokusirajući se na genetske varijacije povezane sa brzinom razgradnje kofeina.

Osobe sa genetskim varijacijama koje usporavaju razgradnju kofeina imaju tendenciju da imaju niži BMI i masu telesne masti, dok istovremeno pokazuju manju predispoziciju za dijabetes tipa 2. Mendelova randomizacija je korišćena kako bi se procenile uzročne veze između genetskih varijacija, bolesti i faktora životnog stila.

Iako je utvrđena veza između kofeina, BMI i rizika od dijabetesa tipa 2, nije bilo jasnih povezanosti između nivoa kofeina i kardiovaskularnih bolesti poput atrijalne fibrilacije, srčane insuficijencije i moždanog udara. Prethodna istraživanja su povezala umeren porast konzumacije kofeina sa boljim zdravljem srca i nižim BMI, a ova nova studija doprinosi razumevanju efekata kafe na organizam.

Važno je napomenuti da kofein može imati i negativne efekte na organizam, te je potrebno pažljivo razmotriti prednosti i potencijalne rizike njegove konzumacije. Istraživači ističu da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se potvrdile uzročne veze otkrivene u ovoj studiji.