Ukrajina desetostruko povećava proizvodnju dronova

Ukrajina desetostruko povećava proizvodnju dronova

Ukrajina je u 2024. godini deset puta povećala proizvodne kapacitete dronova u poređenju sa prethodnom godinom, prema saopštenju Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine.

Na nedavnom međunarodnom investicionom samitu Defense Tech Valley, Kijevska škola ekonomije (KSE) i klaster Brave1 predstavili su studiju o ukrajinskoj industriji dronova. Ministarstvo je istaklo da će se nakon postizanja masovne proizvodnje naglasak prebaciti na efikasnost i implementaciju najnovijih tehnologija. Stručnjaci predviđaju da će u budućnosti konkurencija dovesti do konsolidacije proizvođača.

Napredak u razvoju vazdušnih, morskih i kopnenih dronova, kao i sistema za elektronsko ratovanje, predstavlja značajan korak napred. Primena kompjuterskog vida, tehnologija rojeva, kao i inovacije u navigaciji i komunikaciji takođe su istaknute kao ključni elementi razvoja.

Prema izjavi visokog predstavnika EU, Žozepa Borela, sukobi u Ukrajini naglasili su važnost dronova i veštačke inteligencije u savremenom ratovanju.