Argentinska provincija ima kreativno rešenje za štednju predsednika Mileija: štampanje sopstvenog novca

Argentinska provincija ima kreativno rešenje za štednju predsednika Mileija: štampanje sopstvenog novca

Nove novčanice nazvane „čačosi“ postale su središte finansijske situacije u argentinskoj provinciji La Rioha. Ove šarene novčanice su uvedene kao hitni tender od strane guvernera pokrajine kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu smanjenjem federalnih transfera budžeta. Iako se čačosi koriste kao zamena za pezose, nacionalnu valutu Argentine, njihova upotreba je ograničena na samu La Riohu. Registrirana preduzeća jedina mogu zameniti čačose za pezose na određenim državnim razmenama.

Situacija u La Riohi postala je kritična nakon što je guverner Havijer Milei sproveo štednju koja je dovela do ozbiljne finansijske krize. Većinsko stanovništvo provincije suočava se sa visokom stopom siromaštva, a javni sektor zavisi od federalnih transfera za funkcionisanje. Mileijeva šok terapija imala je različite efekte na provinciju, s guvernerom Rikardom Kvintelom koji se suprotstavio ovim merama i odlučio štampati čačose kao alternativu.

Međutim, ova finansijska inicijativa izazvala je podeljene reakcije među stanovništvom La Riohe. Dok su neki državni radnici prihvatili čačose kao privremeno rešenje, drugi su izrazili skepticizam zbog ograničenja u korišćenju ove valute izvan provincije. Takođe, postoje zabrinutosti u vezi sa dugoročnom održivošću ovog finansijskog sistema u kontekstu argentinske ekonomske krize.

U međuvremenu, politički lideri poput Mileija i Kvintele pokušavaju da opravdaju svoje postupke i ubede javnost u ispravnost njihovih odluka. Dok Milei ističe potrebu za odgovornim finansijskim upravljanjem, Kvintela se poziva na solidarnost sa stanovnicima La Riohe i kritikuje Mileijevu politiku štednje.

Dok se situacija nastavlja razvijati, stanovnici La Riohe suočavaju se sa neizvesnom budućnošću i ekonomskim izazovima. Pitanje čačosa postalo je simbol kompleksnih finansijskih i političkih dinamika koje utiču na argentinsku provinciju i njene građane.