Treći pokušaj atentata na Trampa osujećen

Treći pokušaj atentata na Trampa osujećen

Treći pokušaj ubistva Donalda Trampa sprečen je u subotu kada su pripadnici policije uhapsili naoružanog čoveka sa lažnim propusnicama za štampu ispred mitinga bivšeg predsednika SAD u Koačeli u Kaliforniji, rekao je lokalni šerif.

Vem Miler, 49-godišnji stanovnik Las Vegasa, uhapšen je u subotu na kontrolnom punktu ispred mesta okupljanja sa puškom u ilegalnom vlasništvu, napunjenim pištoljem i magazom velikog kapaciteta, saopštila je šerifska kancelarija okruga Riversajd. u nedelju.

Šerif okruga Riversajd Čed Bjanko rekao je lokalnim medijima da je Miler na kontrolnom punktu predstavio lažne VIP i novinarske propusnice.

„Bili su dovoljno različiti da izazovu uzbunu poslanika“, rekao je Bjanko za Press-Enterprise. „Verovatno smo zaustavili još jedan pokušaj ubistva.

Bjanko je opisao Milera kao „suverenog građanina“, misleći na labav kolektiv ekstremnih libertarijanaca koji veruju da vlada ne može legalno da vrši vlast nad njima. Miler je registrovani republikanac koji je magistrirao na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu i kandidovao se za državnu skupštinu u Nevadi 2022, dodao je Bjanko.

Miler nije ni potvrdio ni demantovao da je nameravao da ubije Trampa, naveo je Bjanko.

Osumnjičeni 49-godišnji pušten je uz kauciju od 5.000 dolara i pojaviće se pred sudom u januaru optužen za ilegalno posedovanje vatrenog oružja.

Tramp je preživeo dva pokušaja ubistva u poslednja tri meseca. Bivši predsednik i republikanski predsednički kandidat za dlaku je izbegao smrt na predizbornom skupu u Pensilvaniji u julu, kada mu je metak ispaljen sa udaljenosti od oko 150 metara pogodio uvo. Naoružani napadač je pucao sa krova koji je neobjašnjivo ostao nezaštićen od strane Tajne službe i uspeo je da ubije jednog učesnika skupa i rani dvojicu pre nego što ga je ubio snajperista.

Drugi pokušaj dogodio se na Trampovom golf terenu u Vest Palm Biču na Floridi u septembru. Agenti Tajne službe uplašili su napadača koji je gađao Trampa iza žbunja i uhapsio ga nakon što je pobegao sa lica mesta. Osumnjičeni, identifikovan kao Rajan Vesli Rout, bezuspešno je pokušao da se pridruži ukrajinskoj vojsci 2022. godine, a potom je krenuo u šemu da regrutuje bivše avganistanske komandose da se bore za Kijev.

Američki obaveštajci su tvrdili da Iran želi da ubije Trampa, a predsednik Džo Bajden je upozorio Teheran da će napad na svog bivšeg političkog rivala tretirati kao čin rata.

Republikanski predstavnik Met Gec izjavio je prošlog meseca da u SAD trenutno postoji pet „timova za ubistvo” koji pokušavaju da ubiju Trampa, od kojih su tri povezana sa Iranom, Pakistanom i Ukrajinom. Još jedna teorija popularna kod nekih republikanaca je da „krtica unutar tajne službe“ pušta informacije tim timovima ubica, rekao je Gec za Breitbart Nevs.

Bajden je u petak rekao da je naredio Tajnoj službi da zaštiti Trampa „kao da je aktuelni predsednik“ i da mu pruži svu bezbednosnu pomoć koju traži njegova kampanja.