Dobitnica Nobelove nagrade uzdržava se od konferencije za štampu zbog ratova koji su u toku

Dobitnica Nobelove nagrade uzdržava se od konferencije za štampu zbog ratova koji su u toku

Han Kang, romanopisac koja je postala prva Južnokorejka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, odlučila je da ne održi konferenciju za štampu iz poštovanja prema onima koji su pogođeni tekućim ratovima, uključujući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine.

„Han je odlučila da ne održi konferenciju za štampu za svoju nagradu iz obzira prema onima koji pate od tekućih globalnih sukoba, uključujući one između Rusije i Ukrajine, kao i Izraela i militantne grupe Hamas, prema njenom ocu“, navodi se u izveštaju.

Izdavači su rekli da Han neće učestvovati ni u jednom odvojenom intervjuu i da će umesto toga podeliti svoja razmišljanja kroz svoj pozdravni govor u Stokholmu 10. decembra.

Švedska akademija proglasila je Han za ovogodišnjeg laureata, odajući priznanje ovoj 53-godišnjakinji „za njenu intenzivnu poetsku prozu koja se suočava sa istorijskim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života“.

Han je prva azijska dobitnica u književnosti i druga južnokorejska dobitnica Nobelove nagrade nakon bivšeg predsednika Kim Dae-jung, koji je nagrađen Nagradom za mir 2000. godine.