Promena neprofitne strukture OpenAI-a bi postavila pitanja o njegovoj budućnosti

Promena neprofitne strukture OpenAI-a bi postavila pitanja o njegovoj budućnosti

Proizvođač veštačke inteligencije OpenAI mogao bi da se suoči sa skupim i nezgodnim obračunom sa svojim neprofitnim poreklom čak i kada je njegova procena nedavno eksplodirala na 157 milijardi dolara.

Stručnjaci za porez na neprofitne organizacije pažljivo prate OpenAI, proizvođača ChatGPT-a, od prošlog novembra kada je njegov odbor svrgnuo i ponovo zaposlio izvršnog direktora Sema Altmana. Sada, neki veruju da je kompanija možda dostigla – ili prekoračila – granice svoje korporativne strukture, u okviru koje je organizovana kao neprofitna organizacija čija je misija da razvija veštačku inteligenciju koja će koristiti „celom čovečanstvu“, ali sa profitnim filijalama u okviru svoje kontrolu.

Džil Horvic, profesor prava i medicine na Pravnom fakultetu UCLA koja je proučavala OpenAI, rekla je da kada dve strane zajedničkog poduhvata između neprofitne i profitne organizacije dođu u sukob, dobrotvorna svrha uvek mora da pobedi.

„Prvo je posao odbora, a zatim regulatora i suda, da obezbede da se obećanje koje je dato javnosti da će se ostvarivati dobrotvorni interesi ispuniti“, rekla je ona.

Altman je nedavno potvrdio da OpenAI razmatra korporativno restrukturiranje, ali nije ponudio nikakve detalje. Međutim, izvor je rekao Asošijeted presu da kompanija razmatra mogućnost pretvaranja OpenAI u korporaciju za javnu korist. Upravni odbor nije doneo konačnu odluku i nije utvrđeno vreme smene, rekao je izvor.

U slučaju da neprofitna organizacija izgubi kontrolu nad svojim podružnicama, neki stručnjaci smatraju da će OpenAI možda morati da plati kamate i imovinu koja je pripadala neprofitnoj organizaciji. Do sada se većina posmatrača slaže da je OpenAI pažljivo organizovao svoje odnose između svoje neprofitne organizacije i raznih drugih korporativnih entiteta kako bi to pokušao da izbegne.

Međutim, oni takođe smatraju da je OpenAI zreo za kontrolu od strane regulatora, uključujući Službu unutrašnjih prihoda i državnog tužioca u Delaveru, gde je osnovan, i u Kaliforniji, gde posluje.

Bret Tejlor, predsednik odbora neprofitne organizacije OpenAI, rekao je u saopštenju da je odbor fokusiran na ispunjavanje svojih fiducijarnih obaveza.

„Svako potencijalno restrukturiranje bi osiguralo da neprofitna organizacija nastavi da postoji i napreduje, i da dobije punu vrednost za svoj trenutni udeo u OpenAI za profit sa poboljšanom sposobnošću da nastavi svoju misiju“, rekao je on.

Evo glavnih pitanja neprofitnih stručnjaka:

Neprofitne organizacije oslobođene poreza ponekad odlučuju da promene svoj status. To zahteva ono što IRS naziva konverzijom.

Poreski zakon zahteva da novac ili imovina donirana organizaciji koja je oslobođena poreza ostane u dobrotvornom sektoru. Ako početna organizacija postane profitna, generalno, potrebna je konverzija kada profitna organizacija plaća fer tržišnu vrednost imovine drugoj dobrotvornoj organizaciji.

Čak i ako neprofitna OpenAI nastavi da postoji na neki način, neki stručnjaci tvrde da bi morala biti plaćena poštena tržišna vrednost za bilo koju imovinu koja se prenese na njene profitne podružnice.

U slučaju OpenAI-ja, postoji mnogo pitanja: Koja imovina pripada njegovoj neprofitnoj organizaciji? Kolika je vrednost te imovine? Da li oni uključuju intelektualnu svojinu, patente, komercijalne proizvode i licence? Takođe, koja je vrednost odustajanja od kontrole nad profitnim filijalama?

Ako bi OpenAI umanjio kontrolu koju njegova neprofitna organizacija ima nad svojim drugim poslovnim subjektima, regulator može zahtevati odgovore na ta pitanja. Svaka promena u strukturi OpenAI-a će zahtevati od njega da se kreće po zakonima koji regulišu organizacije oslobođene poreza.

Endrju Stajnberg, savetnik kompanije Venable LLP i član komiteta neprofitnih organizacija Američke advokatske komore, rekao je da bi bila „izvanredna“ transakcija promena strukture korporativnih filijala neprofitne organizacije oslobođene poreza.

„To bi bio složen, uključen proces sa brojnim različitim pravnim i regulatornim razmatranjima koje treba proraditi“, rekao je on. „Ali nije nemoguće.

Da bi dobio status oslobođenog poreza, OpenAI je morao da se prijavi Poreskoj upravi i objasni svoju dobrotvornu svrhu. OpenAI je Asošijeted presu dostavio kopiju te aplikacije iz septembra 2016. godine, koja pokazuje koliko su se značajno promenili planovi organizacije za njenu tehnologiju i strukturu.

Portparol OpenAI-a Liz Buržoa rekla je u mejlu da su misije i ciljevi organizacije ostali konstantni, iako je način na koji je sprovodila svoju misiju evoluirao zajedno sa napretkom tehnologije.

Kada se OpenAI inkorporirao kao neprofitna organizacija u Delaveru, napisao je da je njegova svrha bila „da obezbedi finansiranje istraživanja, razvoja i distribucije tehnologije u vezi sa veštačkom inteligencijom“. U poreskim prijavama, takođe je opisala svoju misiju kao izgradnju „veštačke inteligencije opšte namene (AI) koja bezbedno koristi čovečanstvu, nesputana potrebom da generiše finansijski povraćaj“.

Stajnberg je rekao da nema problema sa promenom planova organizacije sve dok ona izveštava o svojim godišnjim poreskim prijavama, koje ima.

Ali neki posmatrači, uključujući Elona Maska, koji je bio član odbora i rani pobornik OpenAI-a i koji je tužio tu organizaciju, skeptični su da je bila verna svojoj misiji.

„Kum veštačke inteligencije“ Džefri Hinton, kome je u utorak dodeljena Nobelova nagrada za fiziku, takođe je izrazio zabrinutost zbog evolucije OpenAI-a, otvoreno se hvaleći da je jedan od njegovih bivših učenika, Ilja Sutskever, koji je kasnije bio suosnivač organizacije, pomogao je da se Altman zbaci sa mesta generalnog direktora pre nego što ga je vratio.

„OpenAI je postavljen sa velikim naglaskom na bezbednost. Njegov primarni cilj je bio da razvije veštačku opštu inteligenciju i obezbedi da ona bude bezbedna“, rekao je Hinton, dodajući da se „s vremenom pokazalo da je Sem Altman mnogo manje zabrinut za bezbednost nego sa profitom i mislim da je to nesrećno“.

Sutskever, koji je vodio tim fokusiran na bezbednost AI u OpenAI, napustio je organizaciju u maju i pokrenuo sopstvenu AI kompaniju. OpenAI sa svoje strane kaže da je ponosan na svoj sigurnosni rekord.

Na kraju, ovo pitanje se vraća odboru OpenAI-ove neprofitne organizacije i stepenu u kojem deluje na unapređenju dobrotvorne misije organizacije.

Stajnberg je rekao da će sve regulatore koji gledaju na odluku neprofitnog odbora najviše zanimati proces kroz koji je došao do te odluke, a ne nužno da li je doneo najbolju odluku.

On je rekao da će se regulatori „često oslanjati na poslovnu procenu članova odbora sve dok transakcije ne uključuju sukob interesa za bilo kog člana odbora. Oni nemaju finansijsku korist od transakcije“.

Neprofitne regulatore bi takođe moglo da zanima pitanje da li će neki članovi odbora imati finansijsku korist od bilo kakve promene u strukturi OpenAI-a.

Odgovarajući na pitanja o tome da li bi Altmanu mogao biti dat udeo u profitnoj podružnici u bilo kakvom potencijalnom restrukturiranju, predsednik odbora OpenAI Tejlor je rekao u izjavi: „Upravni odbor je razgovarao o tome da li bi to bilo od koristi za kompaniju i našu misiju da da se Sem nadoknadi pravičnim kapitalom, ali o konkretnim ciframa se nije razgovaralo niti su donete bilo kakve odluke.“