OpenAI: Od neprofitne organizacije do tehnološkog giganta

OpenAI: Od neprofitne organizacije do tehnološkog giganta

OpenAI, naučno-istraživačka organizacija osnovana 2016. godine u Delaveru, podnela je zahtev za priznavanje kao dobrotvorna organizacija oslobođena poreza od strane Službe za unutrašnje prihode (IRS). Cilj ove neprofitne organizacije bio je unapređenje digitalne inteligencije na način koji koristi čovečanstvu u celini, bez fokusiranja na finansijski povrat.

U aplikaciji, OpenAI je naveo da ne planira ulaganja u zajedničke projekte sa profitnim organizacijama, niti da će se baviti razvojem komercijalnih proizvoda. Umesto toga, obećali su da će svoja istraživanja učiniti slobodno dostupnim javnosti. Ipak, kako je organizacija evoluirala, tako su se i njene aktivnosti i ambicije značajno promenile. OpenAI je sada postao gigant veštačke inteligencije, sa profitnom podružnicom koju su investitori nedavno procenili na 157 milijardi dolara.

Portparol OpenAI, Liz Bourgeois, istakla je da su misije i ciljevi organizacije ostali konstantni, ali je način na koji se ti ciljevi ostvaruju evoluirao sa razvojem tehnologije. Stručnjaci za neprofitne organizacije pažljivo prate ovaj meteorski uspon, postavljajući pitanja o granicama između neprofitnih i profitnih struktura i kako to utiče na misiju organizacije.

Prijava OpenAI-a IRS-u iz 2016. godine sadrži neke interesantne detalje o planovima koji su tada bili u razvoju, uključujući obuku AI agenata za rešavanje igara i razvoj robota za obavljanje kućnih poslova. Danas, OpenAI nudi širok spektar proizvoda, uključujući generatore teksta i chatbotove, koji su daleko napredniji od inicijalnih ciljeva.

U prijavi je takođe navedeno da će OpenAI redovno deliti svoja istraživanja sa javnošću i razvijati softver pod licencama otvorenog koda, uz zadržavanje vlasništva nad intelektualnom svojinom. Kako organizacija nastavlja da raste, pitanje o vlasništvu i vrednosti intelektualne svojine može postati ključno, posebno ako se odluče na promenu korporativne strukture.

Kao što se čini, OpenAI će se suočiti sa izazovima u održavanju ravnoteže između svoje misije kao neprofitne organizacije i potreba koje dolaze s brzim razvojem tehnologije i tržišnim zahtevima.