Istraživanje može dovesti do neinvazivnog testa za endometriozu i novih terapija

Istraživanje može dovesti do neinvazivnog testa za endometriozu i novih terapija

Obećavajući nalazi istraživača sa Medicinskog fakulteta Bejlor i saradničkih institucija mogli bi da dovedu do razvoja neinvazivnog testa stolice i nove terapije za endometriozu, bolno stanje koje pogađa skoro 200 miliona žena širom sveta. Studija se pojavljuje u časopisu Med.

„Endometrioza se razvija kada sluznica unutar materice raste izvan svoje normalne lokacije, na primer pričvršćena za okolno crevo ili membranu koja oblaže trbušnu duplju. Ovo obično uzrokuje krvarenje, bol, upalu i neplodnost“, rekao je autor korespondencije dr Rama Kommagani, vanredni profesor na Odeljenju za patologiju i imunologiju u Bejloru.

„Generalno, potrebno je otprilike sedam godina da se otkrije endometrioza i često se pogrešno dijagnostikuje kao stanje creva. Dakle, odložena dijagnoza, zajedno sa trenutnom upotrebom invazivnih dijagnostičkih procedura i neefikasnim tretmanima, naglašavaju potrebu za poboljšanjima u upravljanju endometriozom.“

„Naše prethodne studije na miševima pokazale su da mikrobiom, zajednice bakterija koje žive u telu, ili njihovi metaboliti, proizvodi koje proizvode, mogu doprineti napredovanju endometrioze“, rekao je Kommagani.

„U trenutnoj studiji, bliže smo pogledali ulogu mikrobioma u endometriozi upoređujući bakterije i metabolite prisutne u stolici žena sa stanjem sa onima kod zdravih žena. Otkrili smo značajne razlike između njih.“

Nalazi sugerišu da metaboliti stolice pronađeni kod žena sa endometriozom mogu biti osnova za neinvazivni dijagnostički test, kao i potencijalna strategija za smanjenje progresije bolesti.

Istraživači su otkrili kombinaciju bakterijskih metabolita koja je jedinstvena za endometriozu. Među njima je i metabolit nazvan 4-hidroksiindol. „Ovo jedinjenje proizvode ‘dobre bakterije’, ali ga ima manje kod žena sa endometriozom nego kod žena bez tog stanja“, rekao je prvi autor dr Čandni Talvar, postdoktorski saradnik u Kommaganijevoj laboratoriji.

„Ovi nalazi su veoma uzbudljivi“, rekao je Talvar. „Postoje studije na životinjskim modelima bolesti koje su pokazale specifične potpise bakterijskog metabolita povezane sa endometriozom. Naša studija je prva koja je otkrila jedinstveni profil metabolita povezan sa endometriozom kod ljudi, što nas približava boljem razumevanju ljudskog stanja i potencijalnoj identifikaciji bolji načini da se njime upravlja.“

Štaviše, opsežne studije su takođe pokazale da davanje 4-hidroksiindola na životinjske modele bolesti sprečava pokretanje i napredovanje upale i bola povezanih sa endometriozom.

„Interesantno je da naši nalazi takođe mogu imati implikacije na drugo stanje. Profil metabolita koji smo identifikovali kod endometrioze sličan je onom uočenom kod inflamatorne bolesti creva (IBD), otkrivajući intrigantne veze između ova dva stanja“, rekao je Kommagani. „Naši nalazi podržavaju ulogu mikrobioma u endometriozi i IBD.“

Istraživači nastavljaju svoj rad na razvoju neinvazivnog testa stolice za endometriozu. Oni takođe sprovode neophodne studije kako bi procenili bezbednost i efikasnost 4-hidroksiindola kao potencijalnog tretmana za ovo stanje.